Bukan pengat tu yang Jepun
Tapi Keledek tu yang Jepun nya
Haaaaa.....orang Jepun makan dan tanam.keledek
Bukan makan Pengat
Pengat ni makanan orang Melayu..
Pengat Keledek Jepun...
Mak aku masak petang semalam
Lepas balik
Lepas singgah makan Bihun Sup & Nasi Ayam tu
Mak aku cakap nak masak Pengat Keledek Jepun
Untuk minum petang
Mmmm...mak aku suka sangat masak pengat dan bubur...
Pengat Keledek Jepun
Lemak ...manis....berkrim
Keledek Jepun tu dah cukup manis
Tapi mak aku masak lagi pengat yang lemak dan manis...
Mmmmm......taste mak aku
Kalau pengan atau bubur
Mak aku mesti tambah sagu
Aku suka sagu tu
Jernih..liat2 skit...
Ni la Keledek Jepun
Nenek la paling suka Keledek Jepun ni
Kalau nak balik Kedah...mak aku mesgi akan gi Hero cari keledek ni untuk baqa balik kat nenek
Nenek kata dah cari kat Kedah x jumpa Keledek Jepun ni..
Hahahaha....lain kali nenek kena cari kat Jepun la...
Kikiki...
Mmm...mak aku cakap keledek ni jarang dijual kat pasar @ pasar malam...
Selalunya kat supermarket ada jer kat tempat sayur
Kalau kat Cameron Higland banyak la .
Selalu dimakan denga cara rebus atau kukus...
Harga dia lebih mahal dari keledek biasa...
Rasa diapun lebih sedap dari keledek biasa..
Hari tu tengok Food Source kat AFC 703..
Dokumentari pasal sumber makanan .
Ada cerita pasal Keledek Jepun ni
Kat Jepun ..
Keledek ni hasilnya x sebanyak keledek biasa.
Sais ubi dia juga x sebesar kelwdek biasa..
Mungkin sebab tu harga dia lebih dari kelwdek biasa...
Mmmmm...aku agak la..
Hahahaha...
Sebelum2 nj banyak kali juga mak aku rebus
Pernah tulis BEKAL.KELEDEK REBUS kat sini...
Pernah juga mak aku buat KELEDEK JEPUN GORENG kat sini....
Kulit dia merah
Tapi isi dia kuning
Rasa dia memang manis
Takde serat2 macam keledek biasa..
Isi dia mak aku kata kalau orang Kedah cakap isinya "LA IK"
Orang Kelantan cakap " LEY IK"
Apa tu...?
Haaa...mak aku kata la ik @ ley ik tu maksudnya
tekstur yang halus dan smooth...
Bila makan rasa creamy...
Mmmm...camtu ke....
PENGAT KELEDEK JEPUN
4 ketul keledek Jepun
1 kotak santan
3 caqan air
1/2 cawan sagu - rendam 15 minit
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan brown sugar
1 helai pandan
1. Kupas kelwdek dan potong besar2
2. Masukkan keledek ke dalam periuk bersama 3 cawan air dan masak hingga mendidih
3. Tambah garam dan daun pandan
4. Bila mendidih masukkan sagu yang sudah direndam dan masak hingga sagu jernih..
5. Bila sagu jernih,masukkan gula perang ..jika nak lebih manis ta.bah sikit gula pasir
6. Bila gula larut baru masukkan santan kotak dan kacau rata..
7.Biar mendidih sekejap sahaja sambil dikacau supaya tidak pecah minyak...
8. Matikan api dan sedia di.akan panas atau sejuk
Keledek yang sudah dikupas
Potong- potong keledek dan masaklah ikut resipi
Heeeeee....sebab xde dah pic step by step...
Semangkuk Pengat Keledek .
Pengat ni fav mak aku jer
Aku..?
Aku makan juga tapi aku kureng skit makanan manis camni
Mak aku nyer style makan makan pengat
Aku x tahu naper mak aku kalau makan bubur atau pengat...
Wajib ada cream creaker ni
Mak aku cakap sedap sebab cream creaker tu masin dan rangup
Makan ngan pengat yang lemak manis dan creamy..
Mmmmm....tapi aku x rasa nak cuba pun..
Hahahaha....
Ok bye
salam
ReplyDeletekeledek gebhuih cicah sambal tumis ikan bilis dan ikan masin.
Sangat sedap.
jepun suka ubi ubi keledek.. so bila dia datang semua kena makan ubi ubi sebab tak cukup beras..
datang komunis dia suruh tanam ubi..
cream crackers.. dgn bubur pengat.. teringat arwah mak sedara.. nostalgic..
Mmm..kwledek rebus kiter pun suka..Keledek goreng pun..
DeleteTapi pengat ni mak kiter jew suka...
Lawaks ar sis nor ni...tapi betul la kan...zaman Jepun orang kena makan ubi....
Kalau sebuy Ubi Kayu jer semua akan kaitakan zaman Jepun