Lauk fav mak aku nih
Tapi ni bukan untuk lauk kat umah
Ni lauk mak aku bawa gi pot luck
Mak aku cakap sajer bawa lauk ni supay sesapa yang lum pernah makn leh rasa
Dah banyak kali post about LAuk Jeruk Mandai ni
Ada..:
1) CARA BUAT JERUK MANDAI ni....post sejak 2014
2) JERUK MANDAI & CARA BUAT JERK MANDAI.....post 2016
3) JERUK KULIT CEMPAEDAK GORENG CILI BAWANG ...post 2017
4) JERUK KULIT CEMPEDAK GORENG post tahun ni
5) JERUK MANDAI GORENG PETAI...post tahun ni jugak
JERUK.KULIT .CEMPEDAK GORENG
10 keping jeruk mandai/ kulit cempedak
1 mangkuk ikan bilis
2 lavu bawang besar
10 cili padi
minyak
1. Basuh jeruk.mandai dan siat nipis2
2. Panaskan minyak dan goreng jeruk mandai yang dah siat nipis..Goreng hingga garing
3. Goreng ikan bilis hingga garing
4. Tinggalkan anggaran 2 sudu .inyak dan tumis bawang besar dan cili padi
5. Bila bawang layu masukkan semula jeruk mandai goreng dan ikan bilis goreng
6. Gaul rata dan siap...
Jeruk Kulit Cempedak.a.k.a Mandai
Ni Jeruk Mandai yang dah siap Goreng Garing
Ikan Bilis juga digoreng garing
Dah siap campur Jeruk Mandai Goreng
Ikan Blis Goreng
Makcik Bawang
Haaaa...mana ada
Bawang Besar Hiris
Cili Padi...
Aku lupa nak tanya apa cerita Jeruk Mandai ni kat mak aku...
So...tulis ni jer....
salam, yet to try..
ReplyDeletemaybe rasa seperti nangka/ cempedak muda buat sayur.kot.. cuma tak digoreng garing dan dijerukan...so lagi flavoursome..
Rasa dia ada masin2 & sikit masam tapi bau dia still bau cempedak..tekstur dia liat2 macam lobak masin...makbkiter cakap boleh juga guna kulit nangka...let try
DeleteSini nangka tin..hehe
ReplyDelete