Thursday, 11 October 2018

CUCUR UDANG PEDAS RANGUP

Cucur Udang Pedas Rangup
Sedappppp sangat
Walupun nampak budus jer
Hahaha....cover skit perkataan stupid tu dengan guna perkataan budus




Cucur Udang Pedas Rangup
Hari Khamis nyer
Balik dalam hujan
Sejuk2
Mak aku buat Cucur Udang Rangup ni
Dengan Kopi O Panas
Mmmmm...layan
Habis sepinggan ni makan berdua ngan mak aku..!
Tapi malam dah x makan la
Sebab ni dah kira makan malam la
Kenyang



Cucur ni sedap sebab ragup dan dalam dia ada udang
Mmmm...actually ada juga taugeh dan kucai
Tapi sebab aku x suka sangat taugeh dna kucai t
Aku just sebut udang jer lah
Mak aku jer suka taugeh dan kucai tu
Kata mak aku Cucur Udang ni juga merupakan Makanan Nostalgia mak aku
 ngan Achik
Napr..?
Mak aku aku cakap sebab dolu-dolu nenek selalu buatkan Cuvur Udang ni
Mak aku kata kalau nenk masak Cucur udang xde masukkan udang pun
Just Taugeh dan Kucai jer
Sebab kalau ada udang nenek akan jadikan lauk
xde lah sesaja nak masukkan dalam cucur ni
Mak aku juga citer yanng Cucur Udang ni kalau kat Kedah bukan dicicah dengan Sos cili macam kalt KL ni
Tapi dicicah dengan Kuah Kacang macam Kuah Sate tu
Lagi satu  mak aku kata kalau kat Kedah ..
Cucur Udang Kuah KAcang juga merupakan salah satu side dish untuk Majlis Kenduri termasuk Kenduru Kahwin
Haaaa....betul la...
Yang tu aku tahu dan aku pernah citer dalam entri RAYA KE-3 MAKAN 3 KENDURI kat sini...Memang kenduri tu siap ada Stall Untuk Cucur Udang



CUCUR UDANG PEDAS RANGUP
1 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu gula
1/2 bawang besar hiris
5 pokok kucai - hiris
1 genggam taugeh
2 sudu cili blend/ cili boh
1/2 cawan udang putih kecik
minyak

1. Bancuh tepung dengan garam,gula,telur dan masukkan air sikit demi sikit hingga dapat adunan pekat
2. Tambah taugeh dan kucai serta udang
3. Biarkan 10 minit supaya biji-biji tepung mengembang dan akan melebutkan tepung
4. Panaskan minyak dan jemputlah adunn dan masukkan dalam minyak panas 
5. Goreng hingg garing
6

**** Tidak perlu kuah kacang atau sos lagi kerana sudah cukup rasa pedas dari cili blend

Taugeh....KUcai.... Udang Putih




Bancuh tepung,garam,gula dan telur sahaja dahulu hingga rata dan pekat sebelum masukkn sayur-sayuran dan udang

**** Jika dicampur semua bahan sekali gus..mak aku cakap texture dia  x sama..



Adunan akan nampak merah sebab ada cili kisar dalam adunan tepung



Jemput guna tangan atau cedok dengan sudu dan goreng dalam minayk yang banyak dan cukup panas supaya kuih rangup



Sedapppp
Rangup
CUCUR BILIS KUAH KACANG kat sini....

2 comments:

  1. best aja cucur... ok apa nampak ..tak la budus... tapi .. kalau kita buat bentuk lagi scary... dinasaur.. ahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh...hevat tu boleh buat bentuk dinasaur..
      hahahaha

      Delete