Semalam punya semalam punya semalam saya masak Nasi Impit Kuah Kacang Berdaging...
Kuah Kacang Berdaging.
KUAH KACANG +DAGING
½kg kacang tanah
½ kg daging -potong kiub
( rebus hingga empuk)
1 asam keping
1keping kecil gula melaka
1½ sudu teh garam
1 batang serai- ketuk
Bahan Blend:
30 cili kering( saya guna 1 cawan cili kisar)
1 bawang besar
3 bawang putih
segenggam ikan bilis bersih
1. Basuh kacang tanah dan masukkan dalam kuali bersama 3 sudu minyak dan sentiasa kacau hingga kacang garing.
2. Angkat kacang dan biarkan suam sekejap & blend dalam blender basah + 3 cawan air hingga agak halus
3. Panaskan anggaran 1 cawan minyak dan tumis bahan blend Masukkan asam,garam dan serai & masak hingga naik minyak
4. Masukkan pes kacang blend tadi dan gula melaka.
5. Masak hingga mendidih.Tambahkan daging rebus bersama air rebusannya.Masak lagi hingga mendidih
6. Kecilkan api dan biar mendidih perlahan supaya kuah naik minyak dan cantik dan pekat
7. Sesuaikan rasa
Pic nasi impit dalam pinggan ni semua by TTK..
Tak jemu-jemu makan nasi impit padahal dulu zaman kanak-kanak tak pernah saya kenal nasi impit ni sebab makntak pernah pun masak.Kalau raya kami hanya kenal ketupat palas dan lemang..kemudian + ketupat daun buluh.Kali pertama makan nasi impit kat KL masa masih study kat kolej tahun 90-an dulu.Tapi sejak dah lebih 20 tahun..nasi impit kuah kacang..rendang..dan juga kuah lodeh menjadi makanan kegemaran mak saya dan kami juga..
Selamat menjamu selera
ReplyDeletenampak sedapnyer
Alhamdulillah...
DeleteAda saya terjumpa resipi kuah kacang dalam buku masakan Singapura. Kacang yang ditumbuk direbus bersama perencah selama 90 minit. Pernah saya cuba untuk makan dengan sate. Memang agak berbeza rasanya dengan kuah kacang ikut resipi sendiri. Sedap.
ReplyDeleteOh...lepas dah goreng rebus pula yer...patutlah walau teksturnya macam kacang rebus tapi bentuknya masih kasar- kasar dan tak benyek..
DeleteMacam kuah kacang sate samuri pun nampak putih tapi depa bagi sambal cili kering kosong yang berminyak tu.Bila campur jadi macam kuah kacang biasa kan
Suka resipi ni sbb bahan2 nya simple je, tak de letak lengkuas & halia. Nampak sedap pulak.
ReplyDeleteHihihi
DeleteSaya ni kadang masak main lebur ja ikut apa bahan yang ada.
Feveret jugak nihh, kuah kacang. Sedap.
ReplyDeleteKak, orang Kedah memang tak berapa pandai makan nasi impit kan. Adik ipar saya orang Pendang, mula² kawin dulu dia memang tak makan nasi impit atau ketupat nasi. Raya pertama kat Selangor, dia pi order lemang n ketupat palas. Siann dia. Hihihi
Hihihi...ramai ja spesis adik ipar Jaja tu termasuk PI @ Tanah Jauhar nun..
DeleteNanti slow-slow boleh terima tu kalau selalu dicuba..
Orang kampung saya pun dulu tak reti makan nasi impit atau ketupat daun kelapa.Tapi bila ramai dah kahwin dengan orang luar Kedah...sekarang kebanyakan rumah pun dah pandai makan...hihihi
Tertelan-telan ailio kita menengoknya.
ReplyDelete