Sunday, 7 August 2022

MASAK BUBUR CACA

 

Bila kemas-kemas kabinet dapur.Jumpa tepung caca...maka terus masak Bubur Caca.


BUBUR CACA WARNA-WARNI
1 cawan tepung caca kering warna - warni
½ cawan sagu biji- rendam 15 minit
1 kotak santan + 1 cawan air
½ sudu teh garam
1/2 cawan gula pasir
2 sudu dark brown sugar
1 helai pandan

1. Basuh dan rebus tepung caca dengan air yang banyak hingga kembang dan lembut
2.Jika airnya kering tambah sikit lagi air dan masak hingga mendidh semula
3. Masukkan sagu dan masak hingga sagu jernih
4. Tambah 1/2 kotak santan dan air..garam,gula dan pandan  dan masak hingga gula larut
5. Tambah baki 1/2 kotak santan pekat dan sentiasa kacau supaya santan tidak pecah.
6. Sesuaikan rasa dan matikan api..


Bubur Caca sedap dimakan panas atau sejuk bersama secawan teh 0 tanpa gula.


7 comments:

  1. Cepatlah baik wahai gigi... terliur tengok bubur caca. Lama dah puasa manis-manis ni hihihiii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah ya tuhanku..
      Kurniakanlah kesembuhan untuk Cikgu Amie🤲🤲🤲

      Delete
  2. Senang sekarang, kan. Semuanya dah siap jual yg ready made. Teringat kecik2 dulu, berkeliling tengok ibu gentel caca. Boleh tengok aje, ibu tak suka anak2 sibuk nak menggentel sekali, hihi. Eh, kecur pulak la menengok bubur tepi cawan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi bubur caca gentel sendiri pasti jauh lebih sedap sebab bahan fresh dan dibuat penuh kasih sayang

      Delete
  3. sesuai sangat lah tu dengan teh o panas atau kopi o panas...

    ReplyDelete