Malam tadi buat cekodok keledek.
Sebenarnya cekodok keledek ni fwh pernah buat sebelum ni.Tapi masa tu guna nama bebola keledek sebab masa beli kat Cemeron Higland tu depa cakap bebola keledek.Ni kita kasi nama kampung kita jadi cekodok keledek.Tapi resepi saya c&p dari old post dengan namanya masih Bebola Keledek Manis.Untuk step by step boleh tengok BEBOLA KELEDEK MANIS...kat sini
BEBOLA KELEDEK MANIS
5ketul ubi keledek manis - rebus empuk
2 cawan tepung pulut
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan bijan ( jika suka)
Minyak untuk goreng
1. Rebus/kukus keledek manis hingga lembut
2. Kupas kulit & lenyek semasa masih panas & kemudian biar sejuk
3.Setelah sejuk baru gaul garam, gula & tepung pulut. Jika lembik tambah tepung pulut. Jika keras + sikit air.
4. Gentel-gentelkan sebesar fishball.
5. Gentel hingga habis semuanya. Jikan suka salut bijan, boleh golekkan atas bijan
6.Panaskan minyak banyak & goreng bebola sambil dibalik-balikkan
7. Angkat & toskan atas kitchen towel.
Tips..
Lenyek ubi masa masih panas kerana lebih mudah lenyek. TETAPI jngan masukkan tepung masa ubi lenyek masih panas kerana nanti dough akan mudah lembik & akan guna banyak tepung & kuih kurang sedap. Sebaliknya ,masukkan tepung setelah adunan ubi lenyek sejuk
Tips ini juga valid untuk Kuih Keria & Cucur Badak yang menggunakan keledek rebus.
Nampak sedap tu..tapi rakyat jelata kat rumah tu ramai yg x leh makan keledek...hehehe
ReplyDeleteIn sha Allah sedap SA...
DeleteTapi kalau takleh makan keledek,jangan dilanggar pantangnya itu..hihihi
lawanya bulat2....
ReplyDeleteGentel....🤣🤣🤣
DeleteNampak keledek, teringat kuih keria keledek sira gula pasir. Sedap betul makan waktu keck-kecil dulu. Dulu inti karipap guna keledek. Kalau guna kentang kira tahap kayangan dah hihihiii.
ReplyDeleteTu la..
Deletesemalam nampak kuih keria sira gula pasir dalam rezeki Jumaat tu🤭