SARDIN ASAM PEDAS
3pack sardin
15 kacang bendi
1 sudu makan pes asam jawa Adabi + 1 mangkuk air
5 tangkai kesum
1 sudu makan garam
1 sudu teh gula perang
1/2 cawan minyak
BAHAN BLEND
1 cawan cili boh (+- 20 cili kering besar)
1 bawang besar
5 bawang putih
5 hiris lengkuas
2 batang serai
1. Panaskan minyak & tumis bahan blend gingga mendidih & naik minyak
2. Masukkan sardin & sosnya
3. Tambah air asam jawa * secukup air untuk kuah.Tambah juga garam & gula
4. Bila mendidih + bendi & daun kesum.
5. Masak dengan api perlahan beberapa minit hingga kuah naik minyak.Sesuaikan rasa.
Pokok kuini ni tahun lepas berbuah lebat juga. Merasa juga saya 3 biji diberikan oleh cleaner. Tahun ni hanya berbuah beberapa biji. Masih berputik sebesar kelingking dicelag daun. Yang berpagar tu pencawang & ditepinya tu sedang diratakan oleh buldozer & traktor. Tapi masa kami makan buldozer & traktor dh tak nampak. Makan dibawah teduhan pohon kuini dengan dibuai hembusan angin timur memang sangat mengasyikkan. Kebetulan Pak Man ada bakar timbunan daun-daun & kayu-kayu kering tepi pondok tu. Dengan bau asap tu memang terasa seperti berada dikamoung zaman kanak-kanak. Kata Pak Man ubi kayu yang ditanam dekat tangki air tu tidak berisi. Kalau berisi boleh bakar ubi kayu dalam bara api tu. Uish...berselera betul saya makan tengahari tu. Kena dengan asam pedas, kari ikan, ikan masin, sambal belacan & ulam. Memang kena dengan tekak saya. Dengan security guard pun join sekali. Terasa sedapnya makan berjemaah dibawah teduhan pokok kuini.
Pinggan saya penuh ulam pucuk sama yang dipetik dekat pagar sebelah kuaters tu.
Alhamdulillah...
Memang berselera kalau makan ramai2 dalam suasana macam tu. Sy belum pernah makan Sardin Asam Pedas, sos dalam sardin tu nak kena buang ke macam mana?
ReplyDeleteAlhamdulillah..
DeleteSos tu saya masukkan sekali sebab sos dia sedap.. Hihihi
Sedapkan.Semalam saya pun masak asam pedas ikan terubuk.tak de sambal belacan tapi di ulamkan dgn mempelam yg di beli tak berapa manis dan ikan lampam pekasam yg di beli siap bergoreng
ReplyDeleteUish.. Ikan terubuk sedapnya. Lemak isinya kan.. Gu dengan ulam. & ikan pekasam memang padu
DeleteNyamannya makan bawah pokok kuini.
ReplyDeleteSedap tu sardin masak asam pedas!
Rasa macam kat kampung sambil hidu asap bakar daun2 kering
Delete