Hari ni seharian masa terisi hingga ke maghrib. Pagi lepas masak siapkan bekal anak terus ke tempat kerja. Lepas asar baru gerak balik & menyinggah beli barang dapur. Maghrib juga baru sampai. Hanya nasi goreng untuk malam
SAMBAL CILI API AYAM BERTELUR
6 ketul ayam- gaul garam & kunyit
3 biji telur rebus
10 cili padi hijau (patahkan)
2 biji kentang- potong wedges
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula perang
Minyak
Bahan Blend(goreng dulu baru blend)
2 genggam cili padi merah
3 cili merah
1 bawang besar
5 bawang putih
1 biji tomato merah
1. Goreng ayam hingga masak. Ketepikan
2. Goreng kentang hingga masak. Ketepikan
3. Goreng telur rebus hingga berkulit. Ketepikan
4. Dalam minyak gorengan masukkan cili padi, cili merah, bawang-bawang & tomato. Tutup kuali supaya cili tidak meletus keluar.
Bila bunyi letusan sudah tiada,kaut & blend semua ni dengan 1/2 cawan air. Jangan terlalu halus.
5.Panaskan minyak 1/2 cawan & tumis bahan blend hingga mendidih. Tambah garam, gula & masukkan ayam, telur dan kentang.
6. Masak hingga naik minyak dan sesuaikan rasa. Tabur cili padi hijau
Selaut cili apinya...
Ni telur ayam lain mak
ReplyDeleteKalau telur ayam sama mak.. Peliks tu.. Hihihi
Delete