Semalam berwhatsApp dengan Achik. Rupanya dia demam. Puncanya hampir sama. Dia ada kontak rapat +ve Covid di ofisnya. Katanya sudah seminggu dia berkerja dengan kontak rapat +ve covid & beberapa hari lepas baru tahu. Dia terus lembik & demam. Pokcik bagi minum setiap orang sebiji penuh air kelapa dicampur sesudu garam & perah sebiji limau nipis. Sebiji jangan dikongsi, mesti habiskan sorang sebiji termasuk nenek.Aqil yang memang tak suka air kelapa sampai termuntah-muntah minum. Alhamdulillah Achik kata dah rasa sedikit sihat. Kata mak saya juga, jiran depan rumah yang KKM datang ambil hari tu juga dah balik rumah.
Alhamdulillah, semoga kita semua dalam jagaan Allah & dihindari segala musibah yang membinasakan.
Masakan kesukaan mak saya ni. Ikan masak cuka atau ikan jeruk ni memang mak saya selalu masak dulu-dulu. Masakan ni akan lebih sedap dimakan sehari selepas dimasak. Dua tiga hari ulang panas lagi la sedap dimakan bila semua kuah & bahannya sudah sebati diserap.Penggunaan cuka membantu mengawet ikan dan bahannya. Bawang dan halia kena letak banyak-banyak sebab bahan ni bila ulang panaskan pun akan kekal rangup & sedap perisa cuka garam & gula yang dimasukkan dalam masakan ini. Bawang putih memang tiada lagi bau bawangnya jika diulang panas beberapa kali.Bawang merah pula elok guna bawang merah kecil & dibiar sebiji-sebiji. Manakala halia pula guna halia muda barulah sedap nak kunyah bila dah sebati dengan kuah. Memang rasa jeruk halia yang sedap. Saya memang akan letak lebih.
IKAN MASAK CUKA/JERUK IKAN
1 keping isi ikan merah- gaul garam kunyit
(hari ini saya guna 10 keping ikan mecerel)
10 biji bawang kecil - biar sebiji-sebiji
(hari ini saya guna sebiji bawang besar merah sebab tiada stok bawang merah kecil)
5 bawang putih - kerat dua
1 ketul halia muda- hiris jejari halus
1 cili merah - hiris
3 cili padi hijau-belah dua
1 sudu teh halba campur
1/2 cawan cuka makan
1/4 cawan air
2 sudu makan gula perang
1/2 sudu teh garam
Minyak untuk goreng & tumis
1. Goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan
2.Kurangkan minyak goreng dalam kuali menjadi 2 sudu & tumis halba campur.
3. Masukkan cuka & semua bawang kecil, bawang putih & halia. Biar mendidih dalam cuka 1-2 minit supaya bawang & halia rangup.
4. Tambah 1/4 cawan air, garam & gula
5. Masukkan ikan goreng, cili & biar mendidih
6. Sesuaikan rasa kuahnya supaya masam, masin & manis.
** Ikan Masak Cuka lebih sedap dimasak awal & dibiarkan beberapa jam ssbelum dimakan supaya semua rasa menjadi sebati & lebih sedap. Jika untuk jamuan, seeloknya dimasak sehari awal & esoknya dipanaskan hingga mendidih.
YaAllah.. teringat arwah mak.. mak suka masakni sbb kesukaan ayah.. guna ikan plotan.. ikan haruan.. indahnya kenangan lalu.. la ni kalau ayah tak berselera saya akan masak cuka.. tiap kali makan ayah pasti cakap “awat tak macam mak hang masak”.. saya hanya mampu tersenyum.. ayah pasti merindui arwah yg telah 3th meninggal.. saya cuba semampu mungkin masak makanan kegemaran ayah ..
ReplyDeleteDalam mencari resepi masakan Kedah saya terjumpa blog Cella.. Alhamdulillah berkat berkongsi pelbagai resepi saya beroleh ilmu utk saya hidangkan utk ayah esp sejak bermula pkp..
Semoga asbab blog ini kita bersahabat di jannah nanti..
Teringin mengenali pengendali blog ini secara akrab.. Semoga Allah permudahkan..
Subhanallah... Maha Suci Allah...
DeleteSemoga catatan dalam blog ini mampu membawa kabaikan & ilmua berfaedah kepada sesiapa sahaja yang membacanya. Andainya ada terselit sebarang kekhilafan mohon dimaafkan & tidak disebarkan agar ianya berakhir di sini sahaja.
Semoga roh mak Kay ditempatkan dalam kalangan orang beriman & ayah Kay dikurniakan kesihatan yang baik serta Kay juga beroleh keberkatan... Amiin dan terima kasih atas kiriman doa..
hrap2 semuanya dijauhi daripada jangkitan pendemik C19 ni
ReplyDeleteSelamat menjamu selera
Ikan bawal mas pun sedap masak cuka.
ReplyDelete