Chicken balls kita masak jadi sambal tumis. Buat lauk makan dengan nasi.Takdak stok ayam nak masak untuk anak bujang tu. Ada daging yang achik bagi membeku dalam peti ais tu tapi sayang pula nak guna.. Hihihihi..
Altenatif yang ada, guna chicken balls untuk jadikan lauk.Saya gunakan chicken ball brand Ramly. Sebenarnya selalu beli meat balls, tapi sebab takdak stok. Yang ada hanya chicken balls, maka jadilah sambal chickrn balls
Saya memang tak join sebab saya ada lauk mak-mak.. Hihihi
1/2 paket chicken balls
1 asam keping
10 cili padi
1 sudu garam
1 sudu gula
1/4 cawan minyak.
Bahan blend
30 cili kering
1 bawang besar
5 bawang putih
1. Panaskan minyak & goreng chicken balls hingga masak.
2. Tumis bahan blend hingga mendidih.
3. Tambah asam, garam gula & masukkan chicken balls
4. Tambah cili & perlahankan api hingga naik minyak.
5. Sesuaikan rasa.
Wah...dah dapat idea dah ni nak masak apa kalau xde idea..penat hari2 masak buntu x tau nak masak apa kan..
ReplyDeleteBetoi SA... Kadang mati idea nak masak apa kan... Nak kena fikir apa yang keluarga suka. Karang masak yang kita suka sahaja syok sendiri pula sebab depa tak suka..
DeleteRatah2 saja pun sedap ni. Habis semangkuk.
ReplyDeleteKan cikgu.. Dapat pula secawan teh bunga ros buat peneman..
DeleteKalau kawankan dgn nasi lemak, sedap ni
ReplyDeleteAlaaa, SK ni lambat sangat bgtau idea tu... Kalau tak dah jadi dah.. Hahaha
DeleteNice menu. Kreatif buat menu lauk macam ni kan :)
ReplyDeleteAlhamdulilah.. Boleh la untuk hari yang kering idea.. Hihihi
Deleteselalunya fishball je buat cenggini.. hehehe.. menarik inovasi ni
ReplyDeleteFishball pun sedap tapi kat sini susah nak cari fisball yanh diyakini.Lagi2 sejak dah makin tua ni banyak songeh pula tekak ni
DeleteIni memang kesukaan budak2 lah buat.Silap2 tinggal sambal je lah untuk mak pak dorang😆.
ReplyDeleteBetul la tu.. Saya tak makan pun kak.. Depa adik beradik sahaja makan
DeleteSaya makan lauk kampung... Hihihi
Jenama Purnama pun sedap juga.saya memang suka sambalkan chicken ball ni.kadang2 goreng bersambal dengan kentang
ReplyDelete