Sunday, 7 February 2021

BETIK TUMIS PEDAS MEMANG MEMBUKA SELERA

Sambil menaip ni anak dara 2 orang tu layan AJL kat TV3.. Anak bujang layan game kat bilik dia. Mak depa melayan lagu hindustan dalam sekmen Klasik Antarabangsa @ Radio Klasik ni. Rasa macam berlari-lari di Kashmir dalam beberapa persalinan sari sambil golek-golek.. Hihihi

Dulu-dulu saya banyak layan lagu hindustan kat radio sambil mengerat padi (menuai padi). Kali terakhir saya menuai padi masa form 4. Masa tu dah ada mesin padi tapi ada beberapa petak bendang mak di banggoi tengah mesin tak dapat masuk sebab tinggi. Musim cuti sekolah hujung tahun,lepas makan tengahari, pakai track bottom, pakai topi nyonya tanam sayur, hangkut pisau mengerat(sabit), bakul berisi termos air teh O & sebuah ridio kapasiti 4 ketoi bateri selnkering Everedy cap kucing hitam tu menuju ke bendang. Pukul 4 bukan chanel Gelombang Biru untuk layan lagu hindustan sambil mengerat padi. Sambil mengerat sambil berangan memang tak terasa penat. Sedar-sedar dah senja. Berangkut pula balik rumah. Nak masak untuk makan malam pula.. 


Balik ke tahun 2021.Masak Sayur Betik Tumis Pedas lagi.. Lauk mak-mak.. Hihihi

Ni lauk semalam punya semalam masa masak Sambal Chicken Balls tu. Sebagaimana anak-anak tak layan sayur betik tumis pedas ni.Macam tu lah saya tak layan Sambal Chicken Balls depa. Saya makan lauk ni tak pandang langsung sambal bebola ayam tu. Gaul sayur ni dengan nasi panas, cubit ikan pekasam goreng. Suap ke mulut dengan penuh persaaan. Berpeluh basah baju..!! 


Asal dapat betik mengkal, memang sayur tumis pedas akan segera terlintas dalam fikiran. 


Saya hanya guna 1/2 biji betik mengkal
Disagat kasar. 



Bahan untuk tumbuk. Cili padi Vietnam, bawang putih, bawang merah, ikan bilis & kunyit.. Ops garam juga ditumbuk sama



Kacau goreng kering-kering, jangan tambah air. Cukup lembapan dari buah betik. Baru best nak gaul dengan nasi panas



BETIK TUMIS PEDAS
1/2 biji betik muda/mengkal
2 helai daun limau purut
3 sudu minyak

Bahan Tumbuk
5 cili padi merah
1 sudu teh garam
1 bawang putih
2 bawang merah
1 sudu bilis
1 ketul kecik kunyit

1. Kupas betik & sagat kasar
2. Panaskan minyak & tumis bahan tumbuk hingga harum. Biar pecah minyak
3. Masukkan daun limau purut & betik
4. Gaul rata & tambah garam..
5. Masak anggaran 2 minit & matikan api


2 comments:

  1. Terliur tengok, kalau Kita berjiran, bolehlah sy tumpang makan, hahaha.

    ReplyDelete
  2. Lama saya tak masak betik buat sayur. Saya belajar masak betik dengan arwah MIL.

    ReplyDelete