Buat Cucur Jawa lagi.
Tapi kali ni versi pandan. Selalu versi gula melaka & gula merah. Kali ni versi pandan pula.RESIPI CUCUR JAWA 2:
1cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
3/4cawan gula perang
3/4caran gula putih
2 cawan air suam(boleh ganti 2 cawan air pandan)
sikit garam & 1sudu perisa pandan double lion
minyak masak
1. Campur dua2 tepung dan gaul dengan garam dan gula.
2. Bancuh dengan air suam/@air pandan sikit demi sikit hingga sebati. Tambah perisa & pewarna pandan.
3. Biarkan semalaman atau beberapa jam supaya kembang
4.Panaskan 1/2 cawan minyak hingga panas dalam kuali yang dalam
5. Perlahankan api bila minyak sudah panas.
Tuang sesenduk adunan & ia akan membentuk seperti ropol sekeliling kuih,
Biar garing & terbalikkan.Toskan minyak & siap...
Cantik kejadian cucurnya tu. bahagian bawahnya rupa obor-obor. Saya pun sebenarnya berangan nak buat lagi, tapi versi bersantan pula. Mama Cella gunakan tepung beras yang mana satu? Teratai ke, satu gajah ke dua gajah?
ReplyDeleteWah, macam menarik versi santan tu cikgu.. Nanti dah buat share ye.. Hihihi
DeleteSaya guna tepung beras cap teratai
Ok, Cuba-cuba sajalah kan. Mana tahu menjadi, sebab dalam komen2 lepas, ada yang kata bubuh santan lagi sedap.
Delete