Salah satu favourite aku
Favourite semua pun dalam family
Mak aku masak untuk sarpan pagi Sabtu
Tapi bukan takat sarapan..
Sampai tengahari sampai malam pun makan jer lah..
Sebab mak aku masak banyak...
Tapi untuk minum petang aku request nak.makan Badak Berendam
Nasi Lemak Kuning Kedah memang sedap
Selalunya mak aku akan masak Sambal Bilis..
Kadang Sambal Ikan..
Tapi paling win ...Nasi Lemak Kedah kalau dapat makan ngan Sambal Ayam..
Aku rasa lagi kick kalau dapat makan ngan Sambal Ayam a.k.a kalau kat Kedah nenek selalu sebut Ayam Masak Cabai..
Dapat gaul.kuah sambal tu pun ..
Pergh....!!
Tapi kali ni mak aku masak Sambal Sotong..
Sambal Sotong idaman kakak tu...
Mula mak aku tanya nak makan ngan Nasi Putih ker ngan Nasi Lemak...
Dah cakap ngan Nasi Lemak..
Mak aku tanya lagi nak Nasi Lemak Putih ker Nasi Lemak Kuning..
Kakak tanya lagi mana yang senang..?
Mmm.....resulnya yang kuar Nasi Lemak Kuning
Hahaha....
See......
Kan dah cakap .
Dapat gaul ngan sambal tu pun dah cukup heaven....
Warna kuning Nasi Lemak Kedah bila kena kuah sambal berminyak tu..
Haaa....memang cantik colour dia
Memang feeling ooo...
Tambah lak mak aku buatkan 1 teko Kopi O Panas..
Semua kena minum Kopi O ..
Kecuali abang memang xnak Kopi O
Abang just minum Air Kosong..
Abang kata xnak Kopi...
Rugi...rugi...rugi...!!!
NASI LEMAK KUNING KEDAH..mak aku
3cawan beras( sebaikknya beras jenis nasinya lerai)
3 cawan air( ikut jenis beras)
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula( opsyen)
1sudu teh serbuk kunyit( ( boleh guna pewarna kuning telur star brand 1/2 sudu)
1 daun pandan simpul
2 sudu minyak+ 1 sudu merjerin
Bahan Tumis:
2 biji bawang merah keecil- hiris
2 ulasa bawang putih- hiris
1 batang kulit kayu manis ( anggaran 3cm)
5 biji buah pelaga
2 kuntun bunga lawang
10 bunga cengkih
1/2 sudu besar lada hitam biji
1 helai pandan digunting2
1. Panaskan minyak+ marjerin dan tumiskan bahan tumis hingga harum
2. Masukkan 3 cawan air( ikut beras). Kalau nak cepat..masukkan air panas baru mendidih
3. Tuang kan dalam rice cooker dan biar mendidih semula.Tambah garam,gula dan pewarna kuning
4. Semantara tu basuh beras dan toskan.
5. Bila air tumis dalam rice cooker dah mendidih baru masukkan beras dan pandan simpul..
6. Tanak hingga masak dan lerai2kan nasi semasa masih panas supaya terlerai cantik
Pagi2 dah bau harum marjerin
Masa mak aku tangah tumis bahan tumis ni lagi arrr....
Bau dia....aummmmmm....!!!
Harum satu rumah bau pandan+ spice
Bahan tumis dah campur air,serbuk kunyit,garam dan gula sedang dtunggu untuk mendidih dalam rice cooker
Dah mendidih,masukkan beras yang sudah dicuci..Kacau rata...masukkan daun pandan simpul untuk extra wangi
Kat bawahnya nasi sedang ditanak
Kat atasnya mak aku letak.pengukus berisi telur..
Bila nasi sudah masak..rempahw akan berada dipermukaan nasi sebab masa tanak tadi kan rempah tu timbul..
Rempah oh rempah...kenapa engkau timbul..?
Hahaha ..macam lagu bangau oh bangau
Ketika nasi sudah masak dan masih berasa..
Leraikan nasienggunakan chopstick atau senduk kayu supaya nasi lerai cantik..
Apabila nasiasak..telur juga turut masak
Kira 2 in 1 la
Mak aku cakap kalau nak masak Sambal Telur ke...atau nak wat sandwich telur untuk bekal esoknya...
Malam masa masak nasi boleh steam kan sekali telur ..
Esok dah tinggal lenyel telur untuk inti sandwich telur atau isikan dalam croisant dengan salad...
Kuning telur tu just kuning cair..
Kisahnya mak aku cakap nak amik telur Omega.
Tapi rupanya asa 1 pack ni telur biasa yang mungkin ada customer salah letak kat tempat omega
Bila balik rumah baru perasan telur biasa...
Haaa.....biasanya kalau amik telur tu tugas a
Sambal Sotong
Actually ni....
SAMBAL SOTONG UNTUK KAKAK...kat sini
SAMBAL SOTONG
1/2 kg sotong
2 ubi kentang
1 asam keping
1 sudu teh garam
5 cili padi patah2kan- jika nak extra pedas
1 sudu makan brown sugar/ gula melaka
1/2 cawan minyak
Bahan Blend
20 cili keting
1/2 bawang besar
3 bawang putih
1. Bersihkan sotong .Kupas kentang dan potong wedges
2. Panaskan sikit minyak dan masukkan sotong biar keluar air sotong dan sotong 1/2 masak.Angkat
3. Goreng kentang dan angkat
4. Dalam minyam sama tumis bahan blend.
5. Masukkan asam,garam san biar naik.minyak
6. Masukkan air sotong tadi dan masak lagi hingga naik minyak sekali.lagi
7. Masukkan kentang,sotong 1/2 masak dan gula melaka
8. Sesuailan raaa dan masukkan cili padi yang dupatahkan
Daun Salad ni mak ak kata saja tambah sebab nak ganti ulam..
Kalau pure Nasi Lek Kuning Kedah xdak daun salad pun..
Hanya ada sambal bilis/ayam/ sotong atau paling special Daging Masak Kuning Lada Hitam..
Daging Masak Kuning Lada Hitam..?
Cam best jer...
Mmm....
Mak aku cakap timuan bagai pun xde..
Kacang...bilis goreng pun xde.
Telur rebus pun biasanya xde..
Hanya Nasi dan sambalnya...
Pun dah cukup feel
Anyway sambalnya maknaku cakap kena berminyak skit baru ngam
Tapi kalau sendiri mau tambah macam salad ni..
Tambah jer lah..
Takyah bising2
Hahahaha...
Sambal Sotong...
Telur Rebus
Salad .
Kopi O Panas..
Layannnnn
Ops...abangnyer
Kakak sedang gorengkan scramble egg + sosej untuk abang
Sebab xde ayam..
Abang mana makan sotong seafood bagai
Tapi tengah malam nampak abang makan nasi lemak kuning ni gaul sambal & baki 2 biji telur rebus juga habis abang makan..
Haaaaaa....dah kira macam 3 ekor ayam yang belum menetas la yanv abang makan..
1 scramble...2 telur rebus..
Ok..bye
No comments:
Post a Comment