Friday, 4 January 2019

NASI PUTIH DAGING GORENG KACANG PANJANG - BEKAL 3 JANUARI 2019

Uiiiiii...dah 2nd day dah sekolah 2019
Sejuk wei nak.mandi
Mak aku xper la...dah berpeluh tepi dapur
xdelah sejuk nak mandi..
Aku...sayangnya selimut dan bantal
Kalau boleh xnak berpisah..
Hahahaha....


Mak aku masak Daging Goreng Kacang Panjang hari ni
Bau nasi sedang mendidih..
Macam bangun  sahur jer rasanya.
Dah la sekarang ni subuh lewat..
Kalau nak.puasa mang sempat sesangat nak sahur..
Bangun pukul 5.45 pun still sempat  simple sahur.
Pukul 6 baru azan..tapi nak tunggu iftar lambat la...7.17
Pukul 7 pagi still gelap lagi kat jalanraya..



Bekal heavy do..!
Siap nasi putih .
Mak aku kata nak diet..
Tapi bekal.nasi bagaj..
Hahahaha...Diet lah sangattt...!
Kan aku dah kataaaa
Syyyyy.....



Bekal aku nga  mak aku..
Nasi Putih Dengan Daging Voreng Kacang Panjang....
DenganPisang Cavendish sorang sebijj..
Tapi aku jer bawa pisang...mak aku xnak
Tu pun aku bawa sebiji jer nak share makan ramaiw sebiji pisang ni..
Sorang 1 gigit jer...x boley lebih


Bekal mak aku
Nasi + lauk sesiap
Mak amu cakap sebab nak makan awal xper campur nasi ngan lauk sesiap
Yang ada 4 longgok nasi putih tu aku nyer..
Dah plan...1 longgok aku nyer
3 longgok lagi biar dorang makan reramai ..
Asalkan dorang x kacau 1 longgok yang aku nyer tu..
Lauk mak aku bungkus asing dalam.plastik.
Banyak.kali mak aku pesan hati2 masa makan nanti sebab lauk ni asa kunyit.
Takut kena tudung..
Mak aku pesan macam la aku ni sekolah rendah lagi..!
Heee.....
Mestilah aku akan carefully xnak kena warna kuning kunyit tu
Kang nanti orang ingat aku ni "KUNYIT" plak..
Hahahaha....



DAGING GORENG KACANG PANJANG..mak aku
1/4 kg daging
1/2 kg kacang panjang hijau
1 batang carrot
1 bawang holland
5 cili padi merah
2 sudu minyak
3 bawang putih
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kunyit

1. Rebus daging hingga empuk dan hiris
2. Gaul daging dengan serbuk kunyit
3. Potong kacang panjanv,carrot dan hiria bawang holland nipis2
4. Panaskan minyak dan tumis bawang putih
5. Masukkan daging dan 1/2 cawan air rebusan daging..
6. Tambah carrot ,kacang panjang, cili dan bawang hiris
7. Masukkan garam dan sesuaikan rasanya




 Daging tu ialah daging kerbau yang Pakcik beli masa balik kenduri umah Pak Long 2 minggu lepas...
Kalau balik Kedah Pakcik selalu akan bagi daging lembu untuk kitorang bawa balik KL
Kali ni Pakcik bagi daging kerbau..
TQ Pakcik...!

 Actually daging tu nampak mak aku rebus malam tadi sebelum tidur.
Ingatkan mak aku nak masak sup daging malam2 buta..
Hahahaha...
Rupanya mak aku cakap untuk masak lauk bekal pagi nanti
Kata mak aku daging tu lebih sedap terus masak tanpa rebus
Tapi sebab nak pendekkan masa memasak waktu pagi...elok rebus siap2 waktu malam...
Sayur juga kalau nak cepat mak aku cakap elok potong sesiap simpan dalam peti ais..
Supaya cepat proses memasak waktu pagi

 Mak aku cakap masak nasi & lauk sesiap sebab abang..kakak semua ada
Kira ni lunch kakak sekali la nanti
Abang jarang makan kat rumah dah sekarang..
Abang kata nanti makan kat tempat kerja
Kakak plak memang selalunya amik brunch terus..

Sementara mak aku mandi dan siap aku dah siap dah..
Maknaku dah siap isikan bekal dan gengah sejukkan bawah tudung saji
Naper tak terus tutup bekal tu..?
Mak aku pesan...makanan panas kalaubterusnditutup bekasanya nanti berpeluh dan mudah basi..
So...biar makanan tu berehat sekejap..
Aku pun boleh layan handphone jap sementara mak aku siap
Dah lebih 10 minit tanya kat group class siapa boleh tolong share timetable jap..
Semua senyap...
Mmm...xkan dorang belum bangun ..
Tapi logik jugak la sebab rumah dorang dekat ngan sekolah..
Rumah aku jer jauh..
Huh ...sib baik Danial reply....
Aku terdelete pic timetable
Asal malam tadi nak clearkan galerry..
Dah terdelete ngam timetable sekali..
Sib baik Danial semoat reply sebelum gerak keluar rumah..



 Jom  ...mak aku dah siap...
Abang baru bangun mamai2 lagi


Ops..jangan lupa sudu garfu
Semalam dah lupa nak bawa sudu garfu ni..
Pinjam garfu kantin nak makan Meehoon semalam..
Haaa..
aku ada 3 set sudu garfu ni khas untuk bekal..
Bekas pink..kuning dan biru
Ok..bye

No comments:

Post a Comment