Ni lauk hari ni
Ni lauk lunch weekend..
Hari Ahad nyer..
Nostalgia lagiiiii.....
Apa hang nostalgia lak..?
Mak aku cakap nostalgia sebab dolu2 nenek selalu masak lauk ni.
Mak aku kata kalau beli bunga kobis memang nenek akan masak sayur lemak putih
Tapi mak aku citer...
Dolu2 bunga kobis yang nenek beli warna kekuningan...bukan putih macam sekarang
Mak aku kata Bunga Kobis yang kuning tu lagi sedap dari yang warna putih ni..
Mmm....aku x perasan lak ada bunga kobis warna kuning..
Selalu aku nampak yang putih ni jer...
MASAK LEMAK PUTIH BUNGA KOBIS & SUHUN
1/2 bunga kobis +-300 gm
1/2 kotak santan
1 ½ cawan air
1 cili - dihiris
1/4 cekak suhun - agak2
1/2 bawang besar
1 sudu teh garam
2 sudu ikan bilis
1. Bunga kobis dipotong @ dipatah2kan ikut kelopaknya.
2. Campur air dengan bawang hiris,cili, ,ikan bilis,garam dan masak hingga mendidih .
3. Masukkan suhun dan masak hingga suhun lembut.
4. Masukkan bunga kobis dan santan kotak..
5. Biar mendidih sekejap sahaja sambil dikacau supaya tidak berkeladak.
6. Sesuaikan rasa dan matikan api
Selain Masak Lemak.Putih Bunga Kobis..
Mak amu goreng ikan Cencaru Makan Petang ni
Hahaha...setiap kali makan ikan cemcaru tingat peribahasa tu..
Makan sorang sekor ngan mak aku...
Abang x makan lauk2 ni..
Untuk abang mak aku masak mee sup sayur
Kakak lak kuar gi Mytown...ngan kawan2 dia
SAMBAL.BELACAN 44 BIJI CILI....dah post kat sini
Haaa....Semalam sempat post Sambal Belacan tu jer..
Hari ni baru sambung
Nasi Putih
Masak Lemak Putih Bunga Kobis
Ikan Cencaru Goreng
Sambal Belacan 44 biji Cili
Sambal Sardin..
Memang berpeluh pedas menyengat
Tapi sedap dia sampai bau kuah lemak putih + sambal belacan tu melekat kat tangan
Dah cuci pun masih melekat...
So..kalau nak jumpa bakal.mak mertua...
Jangan masak lauk ni
Nanti salam bakal mak mertua tangan bau belacan..
Hahahaa.
Sebenarnya nak citer yang seumur hidup akh..
Hari ni pecah dah rekod aku x makan Sayut Lemak Putih..
Hehehehe...hari ni aku dah try makan
Mmm...nit bad la bila dah gaul ngan sambal belacan...
Mungkin sebab sambal belacam tu pedas dan rasa belacan....
Membuatkan Sayur Lemak Putih tu aku dah boleh makan...
Pedas2 minum la Air Lemon Ais...
Memang syiok wei....
Wah..menu kesukaan Aunty juga tu..masak lemak bunga kobis..berlawan pulak dgn sambal belacan 44 biji cilipadi....
ReplyDeleteKiter x suka masak lemak putih..
DeleteMak kiter jer suka
Tapi dah + sikit sambal tu ..mmm..sedap pulak..heer
sedap any gulai makan dengan sambal belacan.. dan ikan masin/ pekasam.. colour sure pinkish oren...
ReplyDeletesedappp