Thursday, 10 January 2019

KEREPEK NGAKU

Ikut mak gi beli barang dapur
Mak aku beli mender ni..
Aku tahu mender ni tapi x tahu nama jer
Eh, bukan tak tahi...tapi  x ingat jer..
Haaaa...sebab sebelum ni mak aku dah pernah beli..pernah masak..
Cuma dah lupa nama dia sebab bukan selalu beli..hanya beberapa kali
Mak aku kata nama mende ni Ngaku..
Haaa...nak ngaku ke x ngaku..
Kikiki...bukan mengaku..
Ni namanya Ngaku jer..
Kata mak aku hanya musim CNY jer mende ni selalu ada..
Mungkin sebab dia celebrate CNY kot.
Hahahaha..

Balik umah mak aku kupas kulit dia..
Rupa dia macam Water Chestnut a.k.a Sengkuang Cina..
Tapi memang bukan la..
Sengkuang Cina aku tahu
Mak aku selalu juga beli Ssngkuang Cina a.k.a water chestnut tu..
Kulit dia hitam dan keras
Isi dia rangup dan manis makan buat dessert
Ni kulit dia putih
Tapi rasa dia lain


Mak aku biat kerepek a.k.a chips
Sedap..
Rangup...lemak.dan ada sikit manis...
Walaupun plain jer dan ori
Tapi siyes....sedap


Lagi sedap daripada potato chips


Sebelum ni pun mak aku dah pernah buat  KEREPEK NGAKU ....kat sini..



Rangup..
krup...krup...krup



Rupa dia macam shallot pun ada..

Sebelum buat kerepek kenalh kupas kulit dia


Pastu slice nipis2...
Patutnya guna alat dia
Tapi sebab xde...
Mak aku cakap guna peeler ni pun boley...
2 in 1


Pastu goreng lah dalam minyak yang banyak
Mak aku pesan supaya sentiasa kacau kerepek ni masa goreng sebeb kerwpwk ni mudah hangus


Selain buat kerepek ...
Mak aku juga pernah masak  ngaku a.k.a arrowhead ni dijadikan lauk..
Mak aku masak ....
STIR FRY CHICKEN WITH ARROWHEAD...kat sini...




2 comments:

  1. sedap...

    ok ok..tak ngaku sedap tapi ngaku tetap sedap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...
      Kalau P.Ramlee mesti cakap..
      Berapa banyak ngaku daaaaaaa..!

      Delete