Tuesday, 15 January 2019

BEKAL 15 JANUARY 2019

SAYUR CAMPUR
Cauliflower...
Broccoli..
Carrot
Sosej
Bawang Putih
Garam
Lada sulah
Kicap cair
sikit minyak

1. Masak air hingga mendidih dan tambah sikit garam
2. Bila mendidih,celur carrot,broccoli dan caulifower seminit .Angkat dan rendam dalam air sejuk..Toskan.
3. Rebus sosej dan hiris bulat
4. Panaskan sikit minyak dan tumis bawang putih.
5. Masukkan semua sayur dan sosej.
6. Terua gaul dan renjiskan kicap cair serta lada sulah/ lada hitam.
7. Masak sekejap sahaja kerana sayur sudah 1/2 masak.



 IKAN REBUS GORENG
Cara Buat Ikan Rebus/ Ikan Lengat

1kg Ikan Selayang
1/4 cawan garam
Segenggam asam keping (+-10 keping)
2 hiria lengkuas ( diketuk)
1//2 sudu tej gula melaka

1. Bersihkan ikan dan susun dalam periuk sambil ditabur garam dan asam keping .
2. Masuk 1/2 cawan air dan rebus hingga mendidih dan ikan masak.
3. Ulang panaskan setiap hari kerana ikan yang direbus lebih dari sehari lebih sedap
4. Goreng ikan rwbua sehingga garing dan masukkan juga  baaang dan cili hiris


step by step boleh rujuk KAT SINI....





 Tempe Goreng
- Hiria tempe dan gaul dengan sikit garam dan kunyit.
- Goreng garing


 Bekal mak aku


 Sayur Campur
Ikan Lengat Goreng
Tempe Goreng


 Bekal aku
Nasi Beras Perang
Ikan Lengat Goreng
Kicap

 1 bekas Sayur Campur


Bekal aku ngan mak aku..
Ready to go...!
Let's go...!

2 comments:

  1. Replies
    1. Heee...kiter banyak makan sayur tu je..
      Acah2 healty meal..
      hahaha
      Ikan tu semua kawan kiter Nadhirah yang makan sebab dia cakap ikan tu lain rasa dia dan sedap...

      Delete