Serawa Durian...a.k.a Pengat Durian
Serawa mak aku cakap panggilan orang utara untuk pengat
Ni bukan ke Kuah Durian..yang buat cicah roti tu..?
Mmm...mak aku cakap lebih kurang sama juga tapi bezanya mak aku kata kalau Kuah Durian tidak dicampur sagu
Kalau Pengat....campur sagu
Macam juga Pengat Pisang..Pengat Ubi memang dicampur sagu..
Kenapa kalau Pengat dicampur sagu..?
Mak aku cakap function sagu tu untuk pekatkan kuah dan juga untuk texture
Bila makan macam ada mende nak gigit dan licin lalu kat tekak
Sama macam masukkan biji sslasih dalam Air Sirap..
Ooo.....like that...
Mak aku masak pengat ni bukan hari ni
Ni dari deretan draff yang belum tulis dan belum post...
Just ada pic & title jer...
PENGAT / SERAWA DURIAN
10 ulas durian
1 kotak santan
5 cawan air
2 sudu besar sagu - basuh dan rendam 15 minit
1/2 cawan gula pasir
1 keping gula melaka
1 sudu teh garam
1 helai pandan
1. Masukkan ulas durian,air dan pandan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih
2. Tambah sagu biji dan kacau hingga nampak sagu jernih
3. Masukkan gula pasir dan gula melaka dan masak hingga gula larut.
4. Masukkan santan dan sentiasa kacau supaya tidak berkeladak.
5.Perlahankan api dan biar mendidih perlahan sekejap sebelum matikan api
Durian yang abang beli minggu lepas DURIAN PERTAMA 2019 kat sini...
Abang x makan durian fresh...
Abang hanya makan kalah dijadikan tempoyak atau dimasak pengat macam ni
Mak aku lak x makan sebab tengah sakit kepala nak demam
Aku jer makan sengsorang
Sebiji aku makan
Sebiji lagi mak aku masak serawa ni
Yang isi kuning kedut2 tu aku makan
Yang belakang nampak lembik tu mak aku cakap nak buat serawa ni
Serawa Durian in the making
Serawa ready to eat
Abang makan ngam roti
Aku makan gitu jer macam makan bubur..
Simpan dalam peti ais kasi sejuk..
Sedapppp...
Tapi kena masuk bekas bertutup la supaya peti ais x bau macam lori durian..
Hahahaha....
Ok..bye
salam
ReplyDeleteada orang beli durian
abang dia tak suka durian,
lusa mak dia buat serawa durian,
lepas tu Cella sendawa durian.
amacam ok tak pantun tu??
anyway orang siam panggil rambutan ngok. so kita pulak shortform panggil bongok - ngok.
hahaha
take care
hahaha...boleh la...pantun durian...!
DeleteNanti nak makan buah ngok plak la..
Hahaha...kalau ngok ngek...buah apa lak
ngok ngek = buah mulut??
ReplyDeletehahahaha...
DeleteKotak santan tu brp ml tt?
ReplyDeleteKotak kecik 250 ml
Delete