Lempeng cair kosong
Sebelum ni saya guna sukatan 2 cawan tepung +3½ cawan air untuk jadikan lempeng cair.Tapi tu untuk tepung Faiza & cap Cempaka.Kalau guna tepung cap bunga ros tu tepung dia lain sikit.Kena kurangkan air sebab tepung cap ros kurang gelutin.Bancuh sikit air pun dia dah cair .
So,saya guna sukatan 2 cawan tepung ,airnya hanya 1¾cawan sahaja + sebiji telur.
LEMPENG CAIR GUNA TEPUNG CAP BUNGA ROS
2 cawan tepung
1¾ cawan air
1 biji telur
2 sudu minyak
½ sudu teh garam
1. Blend semua bahan hingga creamy.
2. Biar ½ jam supaya bancuhan kembang biji tepungnya & lempeng jafi lembut kenyal.
3. Sapu kuali dengan minyak guna tisu & tuang sesenduk bancuhan.Ratakan dengan belakang senduk.Masak hingga nampak kering & tiada lagi kesan tepung mentah
4. Angkat & lipat @ gulung supaya kemas.
**Bancuhan lempeng ini juga menarik jika ditambah hirisan daun bawang @ daun kucai.Jadilah lempeng daun bawang & bau pun harum.
Sedapnya lempeng cicah sambal. Nampak ada sambal petai disitu. hihi..Memang ngam dengan kopi o kaw panas.
ReplyDeleteSyyyy...
DeleteLempeng & kopi 0 memang ngam
Terima kasih kak ajar saya buat lempeng..sblm ni klu nak mkn hanya tau oder je kat kedai, skrg klu xde idea nak masak apa saya bukak je blog akak..setel mslh saya..hiihihiih..
ReplyDeleteAlhamdulillah,,,jika ada ilmu yang boleh diguna pakai..
DeleteSekadar menu2 seharian cara orang kampung + bajet...hihihi
Lempeng cicah sambal.. aduhai, meleleh air liur kak lin..
ReplyDeleteEsok nk melempeng la.. ada kari, kena pekatkan sikit.. baru sdp!! š¤
Betoi..kalau kari ulang panas sampai pekat sedap cicah ngan lempeng
Deletesedapp akak. suka cicah susu pekat he hee
ReplyDeletemknan tradisi pg2 dulu dgn mak
Cicah ngan susunpun sedap kan...
DeleteTerus rasa terkecur plak pepetang ni haaaa... esok pagi ar buat lempeng..
ReplyDeleteJom melempeng
DeleteJumaat nak buat lempeng cair jugak la
ReplyDeleteCicah asam pedas sedap kan...
DeleteNampak lembut lempeng tu. Sedap cecah apa pun.
ReplyDeleteTapi tak boleh lawan kekemasan lempeng cikgu la....hihihi
Delete