Hari ni sudah berjaya melawan rasa malas...
Bukan kacang merah.Tapi kacang hijau tanpa kulit aka mung bean.
Untuk inti kacang hijau ni boleh tengok step by step dalam old post
Eh,tengok kuih peria kat oldpost tu,teringin pula nak buat kuih peria lagi.
Hihihi ..
1 cawan kacang hijau split
1 cawan air
½ cawan gula
¼ sudu teh garam
1 helai pandan.
1. Basuh & rendam isi kacang hijau beberapa jam supaya lembut.
2. Masuk kacang hijau dalam periuk + 1 cawan air.Masak hingga mendidih.
3. Bila mendidih,tutup periuk & matikan api.Biar ½ jam.Nanti air akan kering diserap kacang & kacang akan lembut.
4. Setelah kacang agak sejuk,lenyek kacang & + gula,garam & pandan.Masak hingga kental.
5. Sejukkan kan & bulat-bulatkan inti mengikut saiz yang diingini.
Masukkan air sikit demi sikit & uli hingga jadi dough yang bokeh dibentuk.Hari ni tak sukat pulak tepung & air.Main agak sahaja.Tapi guna tepung pulut,sebiji kentang rebus dilenyek ,sikit garam & air agak-agak sahaja sampai dough boleh bentuk
Dengan cara ini in sha Allah kuih tak meletup.
Tapi hasil hari ni tak berapa kemas.Bebola tak sama besar sebab main cubit sahaja dough..ada M,ada L...hihihi.
Wah rajin cik adik ni mengolek2 bomb bijan. Kuih homemade ni keenakan mmg power kena pulak buat sepenuh kasih sayang. Semuga bertambah kerajinan dan murah rezeki dari Allah SWT
ReplyDeleteHihihi...
DeleteKena mood rajin kak anje.Kalau kena mood malas ...kelaut dalam jadinya...
Amiin atas doa yg baik.Semoga kebaikan juga kepada pendoanya
sedapnya kuih bom!
ReplyDeletekalo kat teganu kuih bom inti sambal ikan.. hihi
Yang inti ikan tu sedap kan..Kuih Paung ke apa namanya @ Ganu
DeleteSelalu beli aje kuih bom ni
ReplyDeleteSaya pun kala kerajinan menjelma jer buat.Kalau tak...membeli juga..hihihi
DeleteTeringat kelas masak... buat kuih bom.
ReplyDeleteWahhhh...kongsi la resipi ..Tapi resipi berbayar boleh ke kongsi?
Delete