Paru berlada.Mudah sahaja nak masak.Bahan pun tak banyak.Tapi mampu menjahanamkan diet...Hihihi
Tapi tu la...kali terakhir makan kendiri kahwin kat Kedah Disember 2019.Lepas tu masuk tahun 2020 sudah mula berperang dengan Covid & hingga kini,sebarang majlis yang melibatkan berkumpul ramai sudah menjadi larangan.Yang berkahwin hanya dijalankan secara ringkas di pejabat agama.Ada musibah,namun terselit hikmah.
1 kg paru.
garam,gula & serbuk kunyit.
Minyak.
Bahan Blend Kasar:
15 cili merah.
1 bawang besar.
5 bawang putih
1. Rebus paru.Belah & hiris sederhana nipis.Gaul garam kunyit.
2. Panaskan minyak & goreng paru hingga masak.Jika suka rangup goreng hingga garing.
3. Tinggalkan minyak goreng paru dalam kuali anggaran ½ cawan & tumis bahan blend.Tambah garam,secubit gula & masak hingga naik minyak.
4. Masukkan paru goreng & gaul rata.Siap.
** Minyak kena lebih sikit baru bahan kisar naik minyak & nampak cantik.
Sedapnyer
ReplyDeleteAlhamdulillah...
Deletewahhh sedapp!
ReplyDeleteAlhamdulillah sedap...hihihi
DeleteTeringat kat arwah MIL. Kalau ada paru MIL suka masak lada putih. FIL sukakan masakan itu.
ReplyDeletewah,guna lada putih,berpeluh makan...
DeleteSy pernah masak ni sekali jer, hehe
ReplyDeleteHahaha...atleast kan....hihihi
DeleteLauk favourite semua kat rumah ni.. tp jarang2 sgt kak lin masak sbb tak cukup 1 kilo kalau masak.. 🤗
ReplyDeleteBetul..
DeleteMasa beli besar kembang.Dah rebus,ciput jer kan...
hihihi
memang mudah sangat tu kak. Tapi tak pernah cuba masak sebab tak makan paru. Tapi menolong orang masak tu adalah. hihi
ReplyDeleteOh,tak makan paru yer..
DeleteResepi sama saya selalu guna untuk masak daging yang dah rebus, ikan,isi ayam dadu goreng garing dan telur juga