Hihihi..panjang tajuk dari lauk...
Hari ni makan nasi awai.Belum pukul 12 saya dah lunch sengsorang.Makan dengan pelahap sebab lapaw...HihihiMakan nasi lauk Sambal Tempoyak Petai Bilis,Ayam Goreng Panas-panas,Ulam Pucuk Selom & Timun.
SAMBAL TEMPOYAK PETAI IKAN BILIS.
1 cawan ikan bilis bersih
1 cawan isi petai
1 cawan tempoyak.
1 cawan cili padi Bangladesh(cili padi merah)
1 bawang besar
1 ketul kunyit
1 asam keping.
2 helai daun kunyit
Minyak,garam & gula
1. Blend bawang besar,cili padi & kunyit kasar-kasar.
2. Masukkan bilis bersih dalam blender yang mengandungi bahan kisar & kisarkan bersama bilis sederhana kasar.
3. Panaskan ½ cawan minyak & tumiskan bahan blen.Tambah tempoyak,asam,garam,gula & masak hingga mendidih.
4. Masak dengan api perlahan hingga naik minyak.Sesuaikan rasa & tabur daun kunyit hiris
Goreng ayam panas-panas.Memang layan sungguh walaupun lauk simple ni ja..Puas makan kalau lauk-lauk kering & pedas.Tekak saya la...Hehehe..Ok nak sambung BDR.Sedar tak sedar dah tengah bulan Ogos dah rupanya...
sedapnya ayam goreng.. tempoyak x reti mkn... hehehe.. jgn lupa buat laporan bdr ye kak
ReplyDeleteHahaha...kena buat laporan ek....hihihi
DeleteLauk yang menyelerakan sungguh ni. Gembira perut dapat lauk ayam goreng panas panas, sambal tempoyak ikan bilis petai dan ulaman tu. Kecur tengok lauk akak masak.
ReplyDeleteHihihi...sama taste...
DeleteAda juga yang seleranya kena ada kuah.Saya suka kering-kering
Sama macam ibu saya, takut gelap, penakut + lemah semangat
ReplyDeleteAhhh.. sedapnya, klu sy dapat cam tu pun makan dgn lahap juga 😆
Kita geng ibu..mBukan geng bonda...hahaha
DeleteAyam goreng panas-panas tu memang menyelerakan! Lagilah ada sambal tempoyak....aduuussss! Kalau dah lunch pukul 12, mau ulang makan pukul 3 petang hihihiiii.
ReplyDeleteAlaaaaa....macamana boleh kantoi ni...🤣🤣🤣🤣
DeleteAlhamdulillah
ReplyDeleteSelamat menjamu selera
Terima kasih Wak
Delete