Tak la petang sangat...
lebih sesuai sebutaghrib dah😁
Maghrib pun bantai buat..
Dah macam bulan posa pulak..
Dah siap masak....nak makan takut satgi kan kenyang jenuh nak ruku' & sujud...
Jom solat dulu....lepas solat kang kita makan..
Tapi takut dok baca Al -fatihah kang teringat-ngat..
Maka kita jamah dulu seketul🤭
Jangung tu 2 tongkol dah lama beli..sampai dah kecut dalam peti ais tu.Nak buat bubur kalau dah kecut tak sedap...tawar dan berhampas nanti..
Jangung tu 2 tongkol dah lama beli..sampai dah kecut dalam peti ais tu.Nak buat bubur kalau dah kecut tak sedap...tawar dan berhampas nanti..
Maka kita buat begedil jagung...
resipi c&p ja dari oldpost .
BEGEDIL JAGUNG
2 tongkol jagung
2 biji telur
1/2 cawan isi udang
1/2 sudu teh garam
4 sudu tepung jagung
4 cili kering - gunting halus
1 bawang besar- dadu halus
1 pokok daun sup- hiris halus
minyak untuk goreng
1. Hiris jagung ambil.isinya
2. Campur isi jagung, isi ayam,garam,daun sup,cili dan tepung jagung.Gaul rata
3. Masukkan telur dan gaul sebati
4. Panaskan minyak
5. Cedok sesudu demi sesudu kedalam minyak panas.Untuk dapatkan begedil nipis rangup..tuang dari tebing kuali macam buat rempeyek.
6. Biar bawahnya garing baru diterbalikan
7. Goreng garing dan toskan minyak
*** tapi kali ni takda udang...kita ganti dengan ikan bilis saja..Tepung jagung pun kita ganti tepung gandum saja.
Tengok ada baki asam pedas...pun balun juga buat cicah..Patut buat lempeng...tapi dah terbuat begedil jagung
hihihi
Begedil jagung cikgu Amie lagi nampak sedap penuh sayur jagung segar.
Aduhhh..sedapnyeee..nak try la bebila sok.
ReplyDeletemoh try jaja...hihihi
DeleteStok jagung dlm tin ada.. bole agaknya umi cella? 🤗
ReplyDeleteKalau kernel corn tu boleh ja kak lin...lagi sedap kot rasanya...saya suka ratah ja kalau dapat kernel🤭
DeleteTak kisahlah Maghrib ke isyak, kalau dah teringin tu memang laju je ke dapur kan hihi ..
ReplyDeleteKan....nak pula kalau bersembang beramai sambil ngadap makanan ni..kan..hihihi
DeleteBegedil jagung air tangan Mama Cella ni memang ngam betul makan dengan barobbo'.
ReplyDeleteOuh....rasa nak buat pula borobbo tu...sedap kan cikgu
Deletesedapnya begedil jagung tuu^^
ReplyDeletejom buat VM
DeleteSedap rupanya tu, Mak Ngah. Sy pernah terbaca, antara makan dan solat, jika makanan dah siap, kena makan dulu, sekadar untuk jamah supaya tidak teringat2. Wallahu'alam.
ReplyDeleteKan...saya oun pernah baca...Tu yang jamah juga sekeping sebelum solat..takut tak khusyuk🤣
DeleteKadang tengah malam nak tidur kalau teringat tu boleh jadi bangun terus masak jugak. hehe... sedap makan rangup rangup. Penuh rencahnya tu.
ReplyDeleteHahaha...kita geng
DeleteOkey jeles....selalu x pandai dan x jadi kalau buat begedil jagung atau cuxur jagung..x tau la apesal
ReplyDeleteKena berguru dengan Cikgu Amie ni...hihihi
Deletepinjam resepi...mesti Ozil suka ni sbb diakan hantu "janggung"
ReplyDeletehahaha.....kalau begedil jagung ni rasanya mak Ozil pun akan jadi hantuuuu jagung🤭
Delete