Minggu ni tema ubi-ubian ja la nampaknya ..hihihi
Pengat Ubi Kayu pula...Pengat a.k.a kami sebut Serawa Ubi Kayu merupakan antara pemanis yang tak asing di kampung saya dulu-dulu.Sekarang tak tau la generasi muda-muda masih kenal atau sebaliknya...
Kalau yang sezaman dengan saya dan sebelumnya...ini antara hidangan mania bulan puasa dan tidak pelik juga kalau dimakan waktu pagi bersama pulut..hihihi
Lemak manis kuahnya..Haruman pandan menambahkan lagi nikmat serawa ubi kayu ni.
SERAWA UBI KAYU
½kg ubi kayu
1 kotak santan Kara
2 sudu sagu-basuh
2 keping gula melaka/ gula pasir
½ sudu teh garam halus
1 helai pandan
2. Rebus ubi kayu dengan empat cawan air bersama pandan hingga ubi empuk.
3. Tambah sagu yang sudah dibasuh & biar mendidih hingga sagu jernih.
4. Tambah gula melaka dan biar larut
5. Tambah santan dan kacau biar mendidih sekejap sahaja agar santan tidak pecah.
6. Sesuaikan rasa
**Sesuai dimakan panas atau sejuk.Boleh dimakan bersama pulut kukus/tanak.Juga sedap dimakan dengan cream creaker.
Boleh guna gula pasir untuk dapatkan kuah putih
adjust kepekatan kuah ikut selera.Nak banyak kuah lebihkan cecair dan santan.
Aduhhhh sedapnye makan petang² ni. Nak pi nangis kat ceruk dapo sat lah.. huhuhu
ReplyDeletehehehe...jom Jaja buat pengat
DeleteSedapnya! Rasanya dah lama tak makan pengat ubi kayu.
ReplyDeleteDulu keliru apa beza pengat dan serawa. Lepas tu baru tau, sama je cuma panggilan berbeza ikut tempat. Macam kami di Johor panggil pengat.
Hihihi....tu belum masuk Javanese lagi..depa panggil kolak rasanya
DeleteDah berbelah bagi pulak, nak rebus cicah sambal tumis ka nak buat serawa. Ubi ada 2 ketoi ja ni 😂
ReplyDeleteHahahaha...kena osom la...pengat..rebus...pengat...rebus
DeleteNampak sedap..SA plak x makan, cepat angin badan SA..pas tu susah bernafas...pengat labu lagi la x makan....
ReplyDeleteAda orang memang alah dengan makanan berangin..Tapi saya belasah ja makan🤭
DeleteTu sebab tak boleh slim macam SA🤭
Sedap klau buat untuk minum petang..yummy
ReplyDeleteKan...kena pulak waktu hujan
DeleteTeringat pengat ubi air tangan emak kalau bulan puasa. Memang pengat ubi salah satu juadah pemanis untuk berbuka. Samalah kita Mama Cella. Ubi, keladi, pisang, jagung, keledek dan macam-macam hasil tanaman kebun semuanya menjadi hidangan sarapan pagi atau berbuka puasa.
ReplyDeleteKan cikgu...
DeleteKita dulu memang tak mewah makanan beli tapi mewah dengan makanan dari sumber alam sekaliling..
Nampak sedap
ReplyDeleteSelamat menjamu selera
Alhamdulillah Wak
Deleteteringat masa kecik, emak saya selalu buat bila hujung minggu
ReplyDeleteSyaz pun selalu makan pengat ubi kayu yer...mesti air tangan mak lagi umph
Deleteeh kami pun sebut Serawa hehehe
ReplyDeleteSama la..
Deletehihihi
saya peminat pengat/serawa tapi xde geng nak lawan makan
ReplyDeleteMai kita lawan makan sama-sama...🤭
DeleteSaya klu memengat pepagi masak pengat dulu, baru buat sarapan dan masak tengah hari.lepas sarapan terus sambung pengat yg di sejukkan dlm fridge.nyaman
ReplyDeletePengat kalau dibiarkan beberapa jam lebih sedap kan
DeleteSy paling suka pengat letak biji sagu macam ni. Dan paling suka pengat yg guna gula merah. Pendek kata, inilah pengat yg memenuhi citarasa sy 😍
ReplyDelete😍😍😍sama la kita
DeleteAduhaii..mama cella tunjuk pengat ubi pulak dah..Hujan hujan sejuk ni syok makan pengat.
ReplyDeleteBalik kampung cabut ubi bawa balik rumah...masak pengat Fiza🤭
Delete