Panjang tajuk hari ni sebab sebut semua menu🤭Dah lama tak masak asam pedas...
SARDIN TIN ASAM PEDAS
1 tin sardin mecerel
10 batang bendi
¼ cawan cili kisar
² sudu bawang kisar
1 bunga kantan
1 serai
1 sudu teh pes asam jawa
minyak,garam,gula
1. Panaskan 4 sudu minyak dan tumis serai ketuk & bawang kisar.Masukkan cili kisar dan masak hingga naik minyak
2. Masukkan sos sardin dan pes asam jawa yang dibancuh dengan 1 gelas air.Biar mendidih.
3.Tambah ikan, bendi,kantan,garam dan secubit gula untuk imbang rasa.
Bahan- Bahan
Ikan Cencaru - 4 ekor ( SA guna seekor aje yang paling besar dan jangan buang jaket dia tu)- saya guna Polland mecerel
Kunyit Hidup - sejengkal
Bawang Putih - 7 -10 ulas
Garam
Cara masak
Tumbuk kunyit sampai hancur
Asingkan suku dari kunyit yang ditumbuk untuk lumur pada ikan
Then tumbuk pula 7 ulas bawang putih sekali dengan kunyit hidup baki yang ada dalam lesung batu
Lumurkan separuh kunyit tadi pada ikan..jangan lupa campur garam sekali
Goreng ikan dalam minyak yang panas, dah masak ikan angkat dan ketepikan
Bawang putih dan kunyit hidup tadi di goreng garing dan perasakan garam juga
Then gaulkan pada ikan macam dalam gambar
Dah siap...
Kami dua beranak dengan anak dara makan lauk ikan goreng nak gu dengan asam pedas..Goreng juga la telur dadar untuk anak bujang nan sorang tu...
Saya masak awal hari ni...
Hari ni lunch 3 beranak..Cella balik KL hari Khamis nak buat persiapan barang keperluan untuk pendaftaran.
"hangpa ni berulang
KL-Kedah dah macam Pendang -Alor Setar ja dah naa.."
Sedapnya asam pedas. Malangnya dalam banyak2 menu, asam pedas je wife tak makan. Saya suka sangat! ada telur masin pulak.. aduhai.. syahdu.
ReplyDeleteLaaa...pasai pa tak makan asam pedas...
DeleteHahaha..ayat last tu sama macam ayat jiran sy kat kampung dulu. Masa study kat uum, balik kg sebulan 2,3 kali. Asal hujung minggu je dia nampk muka saya kat rumah. Dia pun cakap " amboii, kedah selangor dah macam sg besar dengan shah alam je". 🤣. Tahniah cella dapat sambung study. Kat mana la agaknye tuu.
ReplyDeleteuish...tiap.minggu balik tu...homesick ka
Deleteops...tunggu pendaftaran 6hb ..
DeleteKhamis ni kita upadte ..boleh la satu entri dah kan🤭🤣apapun terima kasih atas semua doa2 yang baik.semoga yang baik juga kembali kepada semua
Sedapnyaa
ReplyDeleteAlhamdulillah
DeleteOh, awat tak dok ja kat Kedah sampai settle semua urusan di sana? Apapun semoga urusan TTK dipermudahkan. Macam belum diberitahu TTK sambung degree kat mana, kami tunggulah Mak Ngah umumkan nanti 😆
ReplyDeleteNak kena balik juga KL buat peraiapan sebab pendaftaran 6hb ni..Hari tu dok ingt daftar 11hb..
DeleteNanti kita umumkan 6hb nanti..🤭..in sha Allah...
Iman dah siap lagage dah ka?
UTM sepalaung ja kan..kalau tertinggal apa-apa..sesambil bonda pi kerja boleh kona singgah🤣
nak nakkk hehehe
ReplyDeleteMai..mai..VP🤭
DeleteSemoga dipermudahkan urusan pendaftaran Cella.
ReplyDeleteSaya rindu nak masak asam pedas!
Kita pula teringin sup ceker cikgu...hihihi
Deletemacam cari gambar tersembunyi
ReplyDeleteCari gambar budak terlena tak jumpa2
tu...dalam telekung hitam bawah kerusi emoji bunga-bunga tu la budak tu🤣
Deletemujur misi mencari budak tidur jumpa..
ReplyDeleteNanti tuntut hadiah teka benda tersembunyi🤣
DeleteUishh..sedap tengok asam pedas tu. Menu jadi kegilaan saya sekarang ni. Begitulah kehidupan seorang student. Saya dulu pun rajin balik masa study Penang dulu. Penang-Johor dibuatnya macam dekat je. kejap naik train kejap naik bas. hehe...
ReplyDeleteuih....utara ke selatan tu...lagi jauh..
DeleteSaya ni teringin nak balik Kedah naik train tapi takut nak naik sengsorang🤭
Tudiaaa...ulang tayang lagi...eh x pe la kak...nak derhaka pun ok janji sedap...guna apa2 ikan pun boleh...cuba guna ikan siakap plak..mesti sedap..
ReplyDelete