Sunday, 31 May 2020

TEMPOYAK PETAI IFTAR PUASA 6(PKPB-COVID-19)


Salam 8 Syawal 1441
Juadah iftar Puasa 6 semalam..
Makan nasi putih & lauk fav

 Sambal Tempoyak Petai
Lauk fav nih
Dah lama mak aku x masak sambal tempoyak ni
Actually bukan lah tempoyak sangat
Coz tempoyak bagi kitorang ialah isi durian yang manis tu.
Kalau jadi tempoyak pun still sikit-sikit jer masamnya
Kalau tempoyak ori yang diperam & dibiar masam tu cannot go!
Mak aku buat tempoyak, isi durian fresh simpan dalam botol & masukkan dalam peti ais.. Memang sengaja xnak bg jadi masam
Yang hari ni nyer sambal tempoyak ni
Mak aku kata guna isi durian frozen


Petai ni mak aku  pos pic dalam family group
Bagitau achik & nenek harganya sepapan rm2. 50.
4 papan ni sepohenggit
Nenek kata kat Kedah petai tengah murah
Yang mata petai besar pun sepapn hanya 60 sen.
Paling mahal pun sepapan 80 sen
Tapi apa nak buat memang x boleh balik  Kedah
Yang achik pos pun x jadi rezeki juga


TEMPOYAK PETAI
1 mangkuk ikan bilis
2 papan petai
3 ulas durian frozen (½ cawan isi durian)
1/2 cawan minyak
1 helai daun kunyit
1 sudu teh garam
1 asam keping

Bahan blend:
1 mangkuk cili padi
1 bawang besar
1 serai

1. Blend  cili padi,bawang dan serai.
Petai dipotong kiri kanannya & kerat dua tanpa buang kulit
2. Ikan bilis boleh dibiar seekor- seekor atau diblend kasar
3. Panaskan minyak dan tumis bahan blend
4. Masukkan tempoyak/isi durian, ikan bilis,asam keping dan garam.Jika tempoyak sudah masam masukkan sedikit gula untuk seimbang rasa
5. Masukkan petai
6. Masak sampai naik minyak dan taburkan daun kunyit.
7. Sesuaikan rasa dan siap

 Selain sambal tempoyak tu ada lagi la lauk lain...
Ikan Masin Masam yang Achik pos
الحمدالله... selamat sampai bersam rempah kari Cap O


 Tempe Goreng
Mak aku cakap tempe ni yang sepatutnya nak buat sayur lodeh untuk hari raya pertama untuk makan ngan ketuoat daun kelapa
Tapi x jadi buat.. Sebab semua pun xnak
Just nak makan ketupat dengan rendang d ayam masak merah

 Ulam bendi rebus & babby corn rebus
Mak aku jer makan ulam ni

 Ketupat Palas
Mak aku baru buat semalam
Banyak juga mak aku buat untuk frozenkan
Tapi simpulannya jadi hitam
Mak aku kata sebab guna daun palas yang dah kering & lebam-lebam
Kalau kat kampung nenek pokok palas banyak keliling rumah
Kat KL mak aku kata daun palas kering pun masih berharga


Butter Cake..
Ni yang kawan abang bawa buah tangan masa datang beraya semalam punya semalam
Sedap.. Moist & bau harum butter


Pastu makan mangga
Mangga ni buah tangan yang kawan kakak bawa masa datang beraya semalam punya semalam juga..
الحمدالله..
Esok nak sambung puasa 6
 in sha الله

No comments:

Post a Comment