Mak aku cakap semalam nenek call
Nenek kata tingin nak buat karipap
Nenek tanya resipi kat mak aku..
Mak aku cakap dah bagi resipi nenek kata nenek x pandai nak klim karipap tu..
Pastu nenek bagitau dah gi beli pengepit katipap.. Dah siap buat inti & nak try buat karipap.
Mak aku pun buat karipap juga..
Pagi tadi kuar ngan mak aku nak gi klinik
Sekali cutiiiii daaaaaaa. Hari Wesak laaaa
Pastu temankan mak aku gi workshop nak isi gas air cond kereta..
Pastu beli barang dapur
Balik aku dah kepenatan
Tidurrrrrrrrr...
Sedar-sedar mak aku kejut dah dekat pukul 7 sebab belum solat asar
Mandi & tolong mak aku hidang je
Sebab mak aku dah siap masak
Huhuhu, x tolong pun mak aku masak.
Dah cakap mak aku nannti nak masak kejut aku
Tapi mak aku x kejut..
Mak aku dah siap buat karipap
Tinggal nak goreng jer
13 biji karipap ni habis makan masa iftar..
Sebab sedap..
Heeeeee....
Mak aku cakap ada lagi sikit dah frozen
Nanti boleh goreng lagi..
Yeyyy...
KARIPAP INTI KENTANG +BURGER DAGING
2 cawan tepung gandum
1 sudu butter
sikit garam
1/4 cawan minyak
air
garam
Inti:
5 biji kentang
1 labu bawang besar- cincang
1pokok daun sup-cincang
2 keping daging burger
garam & sikit minyak
5 biji kentang
1 labu bawang besar- cincang
1pokok daun sup-cincang
2 keping daging burger
garam & sikit minyak
Buat Inti Dulu:
1. Rebus kentang sampai empuk tanpa buang kulit..Rebus dalam rice cooker je.
2. Kopek kulit kentang & potong dadu .
3. Panas sikit minyak dalam kuali & tumis bawang besar cincang.
4. Masukkan daging burger yang dihancurkan & masak hingga nampak garing
5. Masuk kentang & daun sup & garamGaul rata.Angkat & biar sejuk
1. Rebus kentang sampai empuk tanpa buang kulit..Rebus dalam rice cooker je.
2. Kopek kulit kentang & potong dadu .
3. Panas sikit minyak dalam kuali & tumis bawang besar cincang.
4. Masukkan daging burger yang dihancurkan & masak hingga nampak garing
5. Masuk kentang & daun sup & garamGaul rata.Angkat & biar sejuk
Untuk dough:
-Panaskan minyak + butter
-Tuangkan dalam tepung dan gaul rata
-Tambah garan & masukkan air sikit demi sikit
-Uli hingga jadi dough lembut
-Bahagikan kepada bebola sebesar limau nipis.
-Gelekkan bebola dan isi inti. Kelimkan @ jika x tahu klim tekankan dengan garfu
- Buat hingga habis
-Goreng dengan api sederhana sambil selalu balik2kan
-Untuk frozen, goreng 1/2 masak & sejukkan sebelum pack & frozen
Suka tengok orang buat karipap...nak buat sendiri tak berapa nak pandai
ReplyDelete🤭..
DeleteKiter gang jugak..
Selalu tolong goreng jerk🤭
Belum ada kerajinan nak belajar dari mak😁😁😁