Saturday, 10 November 2018

SAMBAL JERING PEDAS

Sambal Jering Pedas...
Dah nama dia Sambal mesti lah pedas kan..
Hahahaha...
Ada ke yang nama nya sambal tapi x pedas...?
Mmm....aku rasa xde...
Tapo mak aku kata ada...
Sambal apa yang x pedas...?
Haaa...mak aku kata Sambal Goreng..
Sambal Goreng tu camaner..?
Pelik sangat kalau nama sambal tapi x pedas..!
Aku tak pernah makan pun..!
Mm...mak aku cakap Sambal Goreng  tu aku pernah makan ..tapi mungkin aku yang x tahu
Yang mana ek..???
Mak aku cakap Sambal Goreng tu sayur kacang panjang yang dicampur dengan tauhu goreng,tempe goreng,fucuk..suhun..udang..
Manaaaa ek...aku memang x hengat...
Cari dalam older post pun x jumpa pun Sambal Goreng tu...
Mmmm.....biarlah...


 Sambal Jering ni nenek paling suka...
Sebab kalau datang KL.nenek mesti nak gi makan kat Ayam Kampung Malaya dekat Post Office tu...
Aku x suka gerai tu sebab ada sorang pekerja dia yang Indon tu memang kalau minta minuman mesti berzaman baru datang amik order..
Tapi yang sorang tu je ...
Yang lain aku x tahu..
Kena lak asal gi siti mesti dia jer yang ada...
Nak x nak kena order kat dia.Hadoiii stress..
Hahaha...padahal bukam selalu gi makan situ pun..
Dolu...7..8 tahun dulu masa abang & kakak sekolah lagi banyak kali la juga gi makan situ sebab nasi campur dia jual sampai malam..
Jarang ada kedai jual.nasi campur sampai malam.
Tapi lepas tu dah x gi sangat sebab kalau mak aku nak singgah pun aku xnak turun sebab x suka...hahahaha
Setahun sekali pun jarang ...kecuali kalau nenek datang akan go jugak la sekali sebab nenek nak makan Sambal Jering kat situ..
Now dorang dah pindah dah..kat pekan baru belakang sana...
Tak tahu lah sambal.jering tu ada lagi ke x...
Sebab nenek pun dah lama x datang KL
Nenek kata dah x larat nak naik kereta @ basa jauh2


 Ops...actually nak citer Sambal Jering
Dah citer ngumpat pekerja tu plak..
Hahaha....
Sedap ke Sambal Jering ?..
Mmm..mak aku cakao sedap..
Nenek pun suka...sedap lah agaknya
Kata mak aku petai,jering dan kerdas ada jenis yang boleh menyebabkan " Kapit"
Kapit tu apa...?
Mak aku cakap kapit tu rasa sakit kerana sukar untuk buang air kecil .
Whattttt.....?
Tak pernah dengar pun...!




 Sambal Jering ni bau dia macam sedap..
Rasa dia pun memang sedap...
Heeee....aku makan sambalnya jer
Jeringnya aku x makan..
Tak tahulah nanti suatu masa mungkin aku akan makan.
Macam petai juga....yang dolu masa kanak2 aku x makan...tapi sekali dah makan memang terus makan....
Syyyyy.....



 SAMBAL PEDAS JERING
10 biji jering tua
1 cawan ikan bilis belah bersih
1 asam keping
1 sudu garam
1 sudu gula perang
minyak

Baham Blend:
20 cili api Bangladesh
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih

1. Goreng ikan bilis hingga garing
2. Jering dikikis kulitnya dan hiris tebal.Goreng jering yang sudah dihiris hingga jering  lembut
3. Tinggalkan minyak gorengan tadi anggaran 1/4 cawan dan tis bahan blend
4. Masukkan garam,asam keping dan gula perang.Masak hingga naik minyak
5. Sesuaikan rasa sambal dan gaulkan bilis garing dan jering goreng tadi..
6. Gaul rata dan matikan api


 Jering Tua...
Mak aku cakap selalu Jering Muda dijadikan ulam mentah2 kerana isinya masih lembut.
Kalau jering sudah tua mak aku kata isinya keras dan lebih sesuai direbus, dimasak sambal...gulai dan ada juga yang jadikan jeruk jering...!
Jeruk..?
Ada ker Jeruk Jering?
Haaa....aku x tahu
Tapi mak aku cakap adadan mak aku pernah makan...
Mak aku cakap jering tua direbus dan direndam air garam...
Tapi mak aku kata nenek x pernah buat sebab bau dia memang kuat...ala2 bau dot..dot..dot
mmmm......
 Ni jering yang beli kat Pasar Tani Hari Sabtu



 Kat tepi rumah nenek dikampung memang ada pokok jering...
Bawah pokok jering ada buai jala..
Dolu2 best kalau dapat tidur atas buai tu..


Jering dibelah dua dan dikikis kulit bijinya.
Hiris tebal2  jika suka isinya empuk
Hiris nipis jika suka isinya garing

*** Jika susah nak kikis kulit bijinya boleh terus dihiris. Nanti bila goreng kulit bijinya akan tanggal dalam minyak.Bila dudah masak toskan minyak dan asingkan kulit dan bijinya.


 Goreng jering hiris hingga masak

Ikan bilis juga digoreng garing


Bahan blend...
Jika guna cili padi merah sambalnya lebih pedas dan  jadi merah
Jika guna cili padi hijau sambal kursng pedas dan warna sambalnya hijau


Sebelum ni pun rupanya banyak kali juga dah mak aku masak sambal jering ...tapi aku pun dah x ingat..
Heee...sebab aku x makan kot..
Haaaaaaa...ada sambal jering dan ada juga Jering Masak Lemak Cili Api...

Beberapa bulan lepas pun ada post about SAMBAL JERING CILI PADI  
kat sini.....
Selain dimasak sambal....ada 1 post tu jering ni mak aku buatkan
MASAK LEMAK CILI API JERING DENGAN IKAN TENGGIRI ..kat sini.
Tapi....
Tapi.....aku lagi suka Sambal Petai...
Huhuhu...
Mak aku cakap esok plak masak Samval Petai...



No comments:

Post a Comment