Sambal Hijau Tempe
Making by mak aku la
Dah namanya Sambal Tempe
Kena la ada tmpe
SAMBAL HIJAU TEMPE
2 bungkus besar tempe
1/2 mangkuk ikan bilis
1 asam keping kecik
Minyak
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
Baha Blend:
1/2 mangkuk cili padi hijau
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1. Potomg dan hiris tempe nipis-nipis
2.Goreng tempe hiris hingg agaring
3. goreng ikan bilis hingga garing
4. Dalam minyak yang sama tumiskan bahan blend .
6. Sesuiakan rasa sambal dahulu sebelum masukkan iakn bilis dan tempe kerana nanti dah kering susah nak adjust rasa
7. gaukan bersama tempe dan ikan bilis
8. Siap
Bahan Sambal hijau tempe
Pilih Tmepe yang masih segar dan baru supaya bila goreng menjadi garing
Kalau tempe lama bila goreng hanya lembut tapi tidah rangup
Bahan untuk blen
Blen kasar-kasar
Jangan terlalu halus sebab kalau blend haluis sangat nanti sambal jadi creamy
Ikan bilis elok dibuang sgala tulang dan kepala serta perutnya
Ikan Bilis siap goreng
Tempe juga siap digoreng
Tumis bahan blend
Tambah garam,gula dan asam keping
masak hingga naik minyak
Sesuaikan rasa siap2 sebeum masuk tempe dan bilis
Gaul semua bahan
Siap/.....
salam...
ReplyDeleteeeeeh sedapnya... kitakan... kalau buat sambal camtu... letak sikit belacan tak pun sikit udang kering.. woooo
kalau nak flavoursome... campur ikan masin kering goreng dalam sambal...
salam..
Deletehuh..letak belacan ngan ikan masin...
boleh imagine la dh cuci tanhan pun bauuuuuuu diaa.....sedapppp
tu yang boleh bertambah tambah...
ReplyDelete