Thursday, 1 November 2018

SAMBAL HIJAU TEMPE



Sambal Hijau Tempe
Making by mak aku la



Dah namanya Sambal Tempe
Kena la ada tmpe

SAMBAL HIJAU TEMPE
2 bungkus besar tempe
1/2 mangkuk ikan bilis
1 asam keping kecik
Minyak
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula

Baha Blend:
1/2 mangkuk cili padi hijau
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih

1. Potomg dan hiris tempe nipis-nipis
2.Goreng tempe hiris hingg agaring
3. goreng ikan bilis hingga garing
4. Dalam minyak yang sama tumiskan bahan blend .
5. Masukkan garam, gula dan asa keping dan masak hingga naik minyak
6. Sesuiakan rasa sambal dahulu sebelum masukkan iakn bilis dan tempe kerana nanti dah kering susah nak adjust rasa
7. gaukan bersama tempe dan ikan bilis
8. Siap


Bahan Sambal hijau tempe


Pilih Tmepe yang masih segar dan baru supaya bila goreng menjadi garing
Kalau tempe lama bila goreng hanya lembut tapi tidah rangup



Bahan untuk blen
Blen kasar-kasar
Jangan terlalu halus sebab kalau blend haluis sangat nanti sambal  jadi creamy


Ikan bilis elok dibuang sgala tulang dan kepala serta perutnya



Ikan Bilis siap goreng


Tempe juga siap digoreng


Tumis bahan blend


Tambah garam,gula dan asam keping


masak hingga naik minyak
Sesuaikan rasa siap2 sebeum masuk tempe dan bilis



Tambah tempe goreng dan ikan bilis goreng


Gaul semua bahan
Siap/.....

3 comments:

  1. salam...

    eeeeh sedapnya... kitakan... kalau buat sambal camtu... letak sikit belacan tak pun sikit udang kering.. woooo


    kalau nak flavoursome... campur ikan masin kering goreng dalam sambal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      huh..letak belacan ngan ikan masin...
      boleh imagine la dh cuci tanhan pun bauuuuuuu diaa.....sedapppp

      Delete
  2. tu yang boleh bertambah tambah...

    ReplyDelete