Sebab aku x tahu macamana rupa dan rasa candy kelapa..
Sis Nor selalu comment soh jual Kacang Pedas dan candy kelapa kat sekolah..
Tapi aku x tahu candy kelapa tu macamana..
Bila tanya mak aku
Mak aku cakap macam halva..
Manis dan lemak
Mmmm.....
Candy Kelapa cooked by mak aku
Hmmm....warna pink...
My fav colour
Rasa dia..?
Mmm...manisssss...
Ada lemak2 kelapa
Rypa dia cantik
Rasa dia sedap
Tapi kalau makan sebiji ke dua biji ker ok lah
Kalau makan banyak bahayaaaaa..!!
Mak aku deco bagi nampak macam buah...
Buah apa..?
Ntah....
Hahahaha...
Mak aku cakap boleh bentukkan bulat2
Boleh bentuk cube
Cuma masa baru masak dia nampak berkilat skit ...
Ni selepas beberapa hari
Luar dia dah nampak kering dah
Dah x berklat..
Kering dan bila pegang dah x melekit
Tapi dalam dia stil berkilat dan lembab
Mak aku cakapnkalau dijemur seharian dipanas matahari bahagian luar dan dalamnya nya akan kering macam halwa
Tau halwa...
Haaaa....aku hanta tahu halwa
Halwa kundur dan halwa buah pala
Sebab selalu jumpa dalam Lai Chi Kang...!!
Haaaa.....tapi mak aku cakap banyak lagi halwa lain...
Haaa...satu lagi Halwa Maskat sebab setiap kali raya mak aku @ achik akan beli Halwa Maskat
Macam halwa betik...halwa belimbing...etc
Mmmmm...aku tak tahu
CANDY KELAPA
2 biji kelapa parut putih (1/2 kg)
1/2 tin susu pekat
1 cawan gula
1 sudu besar butter
2 sudu tepung pulut
1/2 sudu teh garam
1 helai pandan
1/2 sudu teh pewarna
1. Dalam kuali masukkan susu pekat,garam,gula,pandan dan butter
2. Masak sampau semua larut dan mendidih dan masukkan pewarna
3. Masukkan kelapa parut putih
4. Kacau rata hingga pekat
5. Masak dengan api kecil sambil dikacau anggaran 15 minit hingga nampak kelapa jernih
6. Taburkan tepung pulut
7. Kacau lagi tanpa henti hingga kental dan tidak melekat dikuali
8. Masukkan dalam loyang anggaran setebal 2 cm dan tekan2 supaya padat
9. Bila sejuk potong cube
10. Boleh juga dibentuk bulat2. Gunakan sarung tangan plastik dan gentel bulat- bulat
Susu..gula,gafam butter dan pandan dimasak hungga larut dan mendidih
Masukkan pewarna dan kacau rata
Masak hingga pekat
Masukkan kelapa parut
Kacau atas api sederhana hingga pekat dan likat
Bila kental taburkan tepung pulut supaya kelapa menjadi sebati dan bila dimakan terasa sepwrti kelapa muda dan tidak berhampas...
Adunan yang masak akan boleh digolek dan tidak melekat dikuali
Cepat2 kaut dan masukkan dalam loyang atau dibentuk bebola
Boleh di susun dalam dulang dan tutup ddngan kain jarang sebelum dijermur hingga nampak kering dan bergula diluarnya
Salam, buat jangan Manis sangat tau.. pakai kelapa Muda yang buat inti lagi sedap
ReplyDelete.also..nak memudahkan pack...masukksn Dalam Loyang yg disapu sikit minyak..Dan flattened Kan..jangan tebal sangat..bila sejuk potong Sama berat...Dan masuk plastic Dan sealkan...
Bagus masa masak letak pandan leaves..Kasi wangi..tak payah jemur..still sedap..
Busy kawan , bapanya semlm passed away..pergi menziarah Dan mengaji...
Innalillahi wainna ilaihi rojiun...
DeleteSemoga roh tersebut ditemoatkan dalam kalangan orang beriman...
Mmm...about candy tu kiter tengok masa Deepavali pun ramai juga orang India surve candy kelapa ni..colourfull...
Mak kiter cakap maybe dorang punya lagi sedap kot...mcm sis nor cakap tu...sebab dorang setiap tahun buat
Cantik2...
This comment has been removed by the author.
DeleteAmin ya raab..
DeleteCandy kelapa Tu buat flat empathy Devi so senang packaging. Kalau pakai kelapa takntua sangat..yg buat inti kuih ianya Akan Rasa lembu dansedap.serta tidak kering.
Lagibsatu kalau dah Gina Susu tin.. tak yah letak gula banyak.
Supaya tidak jemu...
Buat lemak Manis datang Dari Susu tin... Square shape better..for packaging and practical.
sedapnyaaa...rajinnya mak awak...sangat rajin..
ReplyDeleteHeee...sedap candy ni tapi manis sangat...
Deletex macam mee goreng yang aunty mas suka tu..hahaha...TQ aunty mas...
Kalau terlembik boleh masak semula tak.. Nak buat apa ye kalau terlembik
ReplyDelete