Friday, 9 November 2018

HATI GORENG PETAI

Ada 2 masakan baru
Tapi resipi lum tulis..
Mmm....dalam draff ada lagi 56
Banyak dah surut sebab mingu2 lepas dah post banyak juga dah...
Hati Goreng Petai
Haaa....x tau nak citer about lauk ni sebab just nak publish yang dah ada dalam draff
Sebab tengok  dah ada resipi..
Just tulis skit & publish jer


HATI GORENG PETAI
1/4 kg hati lembu
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk.kunyit
1 sudu teh lada hitam tumbuk
2 papan petai
1 bawang holland
5 cili padi - patah2kan
2 sudu minyak

1. Bersihkan hati dan potong kiub
2. Gaul hati dengan serbuk.kunyit,garam dan serbuk lada hitam
3. Panaskan minyak dan goreng hati hingga masak
4. Masukkan bawang dan cili padi serta isi petai
5. Jika terlalu mering tambah sikit air dan masak hingga mendidih dan pekat
6. Sesuaikan rasa


Hati gaul garam,kunyit dan lada hitam..
( Untuk kurangkan bau hati...boleh  rebus dulu hati baru garam kunyitkan)



Goreng bingga masak. Jika terlalu kering tambah sikit air dan biar mendidih hingga hati masak baru masukkan bawang,cili dsn petai




Hati Goreng Petai
Yang pasti aku  memang xkan makan hati.lembu
Bukan sajja hati lembu
Hati ayam pun aku x makan
Tapi bukan langsung x pwrnah makan
Sebab ada beberapa kali aku " Makan Hati"dengan seseorang..
Hahahahaha...itu Simpulan Bahasa daaaaaaa....!!




2 comments:

  1. Paru pun sedap..
    Hati dan paru buat asam pedas sedap tau..letak lengkuas blend..sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paru boleh lagi la kita terima kalau goreng garing..Tapi hati still xleh go..sbb rasa macam makan tanah..!!!! heee

      Delete