Kari Ayam..
Mak aku masak
Hari Sabtu nyer...
Awal pagi mak aku dah masak Kari Ayam
Mak aku cakap sebab nak gi Jemputan Kahwin Pak Umar tu..
Asalnya aku nak ikut tapi lastly x jadi sebab mak aku gi ramai2 ngan gang mak- mak
Mak aki pesan nanti abang nak gi kerja tolong hidang nasi untuk abang makan ngan Kari Ayam ni...
Aku xnak makan nasi...
Tapi nak makan Kari Ayam ni
Akhirnya aku deside makan Kari Ayam vs Roti Benggali
Haaa....Roti Benggali tu apa..?
Ni la Roti Benggali..
Benggali tu mak aku kata salah satu etnik India yang selalu menjaja roti dolu2..
Mak aku cakap dolu2 kat kampung akan ada Benggali yang jaja roti naik basikal..
Roti dolu2 mak aku cakap x sama ngan roti sekarang
Mak aku kata dolu2 texture roti lebih kasar dan ada aroma arang sebab dibakar dalam ketuhar arang...
Haaaa....lama dah x dengar perkataan ketuhar..
Last denfar perkataan tu masa aku darjah 6..
Hee...
Aku suka Roti Benggali ni sebab walaupun kasar tapi rasa dia light2 gitew...
xde lah rich macam roti slice gardenia
Tapi just rasa kasar2 skit
Bila cicah ngan Kuah Kari
pergh...kembanggg sedap
Masa mak aku whatsApp sent pic makan kenduri....
Aku lak tengah makan Roti cicah Kari Ayam..
KARI AYAM
1/4 ekor ayam- potong
2 ketul ubi kentang - kupas & belah 4
1/2 kotak santan
3 cawan air
1 sudu teh garam
1 paket kecil serbuk kari ayam+½ cawan air
3 sudu minyak
Baham Tumis:
2 bawang merah
2 bawang putih
2 hiris halia
2 bunga cengkih
1 kulit katu manis
1 bunga lawang
1 pelepah daun kari
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga harum.
2. Masukkan pes kari dan masak hingga naik minyak
3. Masukkan ayam dan masak hingga ayam 1/2 masak
4. Tambah kentang dan 3 cawan air
5. Biar mendidih hingga ayam dan kentang empuk.
6. Tambah garam dan santan.
7. Biar mendidh dengan api perlahan supaga kuah naik minyak
8.Sesuaikan rasanya
Aku x pandai buat Air Kopi
Tapi aku pandai buat Air Teh O ..
Heeee....sebab Milo dah habis...!!
Sabtu kita buat kari labu dan keledek rencah ikan bilis dan letak yoghurt dan asamjawa.. daun ķetùmbar... sedapp nsi sedap..cicah roti pun sedap..separuh buat pengat..
ReplyDeleteWaaa ..sama2 mkn kari..Kari Keledek & labu selalu nampak dorang masak dalam TLC Memang kalau westrern...labu dimasak kari ek..?
DeleteMacam sexap jer
Sebab dioarang copy orang india vegetarian masak.
ReplyDeleteTapi seripus sedap.buat pekat kuah..
Kalau ada ikan masìn wow bagus punya..
Apa apa labu dhn keledek ... memang sedap.. kuah rasa masam masam sedap..
Waaaa...cam sedap la...
DeleteKalau kari keledek mak kita selalu juga masak kari ngan ikan..tapi labu lum pernah
Nanti leh minta mak kiter masak
kita huna kari.o utk ikan.. so pwdas kuat. Guna asam jawa untuk kuah dan masam.. banyakla asamjawa..setengah penumbuk..
ReplyDeleteLepas tu yoghurt plain.. pengganti santan..
Daun ketumbar banyak banyak potong halus. Sedap..
Rencah ikan bilis.. je..
Makan dgn ikan masin sedap dan macam.macsm.. santan reserve utk pengat labu dan keledek ..also cubes..
Sedap..sedap. jangan manis. Manis buah sayup sayup je..