Hidangan untuk tetamu dari KL...
Rakan sekerja sebenarnya.Mereka sekeluarga bertamu ke rumah saya kerana kami ada visi yang nak dilaksanakan..
Nanti kita cerita dalam posting akan datang.
Masak laksa ja..
Saya masak guna 2 tin besar sardin mecerel dan 2 paket laksa.
Tapi resipi dibawah ninsaya c&p dari old post yang hanya guna 1 tin kecil sardin sebagai panduan.
KUAH SARDIN
1 tin sardin macerel
1/4 kotak santan kara
3 cawan air
1 asam keping
1 bunga kantan/1 pokok daun kesum
1 sudu teh garam
1/2 paket kecil serbuk kari ikan
1 bawang merah - hiris
1 sudu minyak
Bahan Ulam
2biji telur rebus
1/4 batang timun - hiris
1/4 bawang besar - hiris
1 pokok daun selom - hiris
1 limau nipis
Cili padi potong - jika nak pedas
1. Panaskan minyak & tumis bawang merah hiris.
2. Masukkan rempah kari yng dibancuh xengan 1/2 cawan air. Masak hingga naik minyak/hingga kering
3. Masukan sardin macerel yang diblend bersama sosnya. Tambah 3 cawan air, garam, asam keping & masak hingga mendidih.
4. Bila mendidih masukkan santan & kacau rata & masukkan bunga kantan/daun kesum
5. Sesuaikan rasa
6. Masuklan laksa ke dalam mangkuk dan siram kuah hingga banjir. Tambah ulaman
Ulam-ulaman pun isi dalam pinggan besar ni sahaja kerana mereka akan datang 1 family sahaja.Suami isteri dan 3 anak lelaki yang masih kanak-kanak.
Sangkaan saya pasti mereka tidak lah menggemari kuih tradisional ini.Rupanya anak-anak mereka sangat menyukai kuih baulu ini sehingga 2x ulang top up dalam piring tu dan bakinya saya isi dalam bekas untuk mereka bawa pulang.
Kerana mereka hanya sekeluarga...hidang kat meja makan dapur sahaja..hihihi
Malas nak berhangkut ke ruang tamu kerana lepas makan kami akan bergerak bersama kerana ada visi yang nak dilaksanakan....
Orang Gombak pun nak pi makan laksa jugak, ada lagi ka MC hehe .. Bahulu ikan tu dulu orang2 kg sy buat hantaran :)
ReplyDeleteMai mai PH..
Deletekita masak lain panas-panas...🤭
Sama la belah saya pun.Cuma la ni depa ada pilihan ikan yang lebih besar untuk hantaran.Diletakkan mata dan diikat ribbon pada leher ikan..Lemas la ikan tu🤣
Nak jugak laksaaaa..hihihi.
ReplyDeleteEhh, jgn tak tau, Ahnaff pun suka bahulu panas. Kebetulan dekat dengan rumah nenek memang ade kedai bahulu panas. Balik kg, mesti nak singgah beli.
Mai..mai...
DeleteLaaa...ingatkan budak2 la ni tak suka baulu
Bahulu tu, sy suka makan cicah teh o panas. Kalau ada oren pun, lalu jer, hehehe. Haishhh, bila nak terai buat kuah laksa dari sardin mackerel ni ek.
ReplyDeleteSikit lagi zikirnya...sampai la masa untuk buat laksa sardin ni..hihihi
Deletesedapnya laksa......nakkkkkk....
ReplyDeleteHeeeee....kalau dekat pi hantaq dah sepinggan
DeleteLaksa,kuah sarsin sedap ..jimat masa nak buat kuah tu ..
ReplyDeleteBetoi tu CCL
Delete