Balik jumpa mak kali. i saya hanya masak sekali sahaja.
Masak kicap sajo la..
Tak laku...
Sebab semua pilih lauk pedas...hihihi
Ayam ni beli kat pasar malam Pekan Tanah Merah..Sebab takdan nak makan malam tu..saya pamaskan jadi lauk..
Balik kali ni tiap-tiap malam pi pasar malam.. 3 pasar malam redah..
Setiap kali balik mak akan reques saya buat kerabu ulam.Saya buat kerabu bodo ja.
Hiris segala macam ulam..gaul dengan bawang besar hiris,cili padi hiris,isi ikan goreng(ambil isi sahaja hancurkan sikit) ,tabur garam sikit gula sikit dan perah limau...Pastu adjust la rasa masam masin dan little bit manis.
Licin mak makan..
Favourite patik.
Kesukaan hamba..
Mak saya pun tak tau rumput ni namanya bayam peraksi dan boleh makan..🤣
Dapat kat saya semua jadi ulam...
Kegemaranku..
Saya suka...
Kata nya daun pegaga boleh awet muda kerana dapat membantu menenangkan jiwa..
So,kalau siapa yang tak tenang tu makan lah pucuk pegaga..hihihi
Lepas masak semua lauk pauk tu..Achik whatsApp dia akan datang pick up pukul 1.30 lepas Zohor untuk pi KENDURI @ KAMPUNG GUAR KEPAYANG
Rajinnya Mak Ngah masak walaupun nak pergi kenduri. Kalau kita, awal-awal dah gantung periuk. Lauk ulam2 ni, kita kalau nak makan, kena pergi restoran masakan kampung, kat rumah takde geng nak makan.
ReplyDeleteTapi makan kat restoran lagi sedap sebab sampai ja terus makan.Kalau kat rumah kadang dah penat nak kena masak🤣
DeleteUhhh petai dan sambal bikin ngilerrr
ReplyDeleteAI pun peminat petai jugak yer
DeleteSelasihku sayang tu favorite sy juga tu 😍
ReplyDeleteKita geng...
DeleteKalau dapat daun kemangi lagi ngam
Kerabu ulam tu feveret sayaaaa. Tapi tak pernah buat sendiri 😅
ReplyDeleteHaaaa...kena mai Kedah la
Deletesedapnya semua menu tu akak, memacam jenis ulam rumah mak akak ada ya. Dana ada tanam daun selasih tapi jenis lain sikit, mcm menarik je selasih siam ni nak kene tanam jugak lah
ReplyDeleteSelasih yang saya tau ada selasih yang batangnya purple.ada yang batang hijau..Ada sejenis lagi kemangi namanya bau lebih kuat dari selasih biasa tapi sedap.
DeleteSejenis lagi yang lagi kuat bau kami panggil daun ruku-ruku..yang tu biasa orang India suka