Pulut kukus panas,-panas..gaul dengan kelapa parut dan makan pula berlaukkan ikan selayang lengat goreng..
Ni kalau zaman anak dara,kalau ikan tak potong ekor macam ni,mak saya boleh beletiaq tak cukup telinga nak dengar🤭
Sekarang dah tua..dan jauh dari mak...saya lepas geram..siang ikan tak potong ekor🤣sebab saya suka ekor tu rangup bila goreng garing.
Owh..nikmatnya pada tekak saya yang dah tua ni..
Pulut kukus dengan ikan lengat goreng ni antara yang mak saya selalu jadikan sarapan pagi zaman saya masih kanak-kanak dan remaja.Selalunya kami makan dalam keterpaksaan kerana jemu terlalu kerap sarapan pulut terutama musim hujan.Dulu kalau mak memang tanam padi sendiri untuk stok sepanjnag tahun.Padi untuk beras biasa dan juga padi pulut termasuk pulut hitam.
Kerana itu juga walau hidup susah tapi dari segi makan minum tidak pernah terputus bekalan,hinggakan sarapan nasi goreng dan sarapan berasaskan pulut menjadi kebiasaan berbanding sarapan lain.Rasa macam bestnya mereka yang dapat sarapan roti sapu jem...
Tapi tu lah...
Namanya manusia..
Bila selalu makan benda yang sama kita merungut.Bila lama tak makan kita mengidam.Sekarang bila umur dah semakin banyak...lagi la akan merindui makanan dan masakan yang pernah kita nikmatu di zaman kanak-kanak.
Balik kampung minggu lepas,mak saya ada masak pulut kukus makan dengan ikan selayang goreng.Nikamatnya menikmati pulut kukus ikan selayang goreng hingga rasa tak puas.Padahal saya pun selalu saja masak pulut kukus ikan selayang lengat goreng.
Kata mak,sekarang kalau buat pulut kukus,mak dah tak rendam semalaman dah.Lepas cuci terus kukus...
Tekstur pulutnya cantik tidak lembik.
Semalam pagi saya kukus lagi sekali..Jom tengok
Saya tutup dengan penutup pengukus.Kalau tak ada penutup guna saja la apa-apa yang boleh tutup..Hihihi..Ni pinjam pic dari old post ayam kukus taucu..untuk nak tunjuk cara saya kukus pulut sebab masa kukus pulut lupa nak snap full pic .
Nampak tak...
Taraaa...hasilnya pulut berkilat cantik melekit tapi masih sebiji-sebiji dan tidak lembik.
Ikan lengat ni dah dua minggu dalam freezer.Saya lengat dengan beberapa hari diulang panaskan..Kemudian susun dalam bekas tippuware dan frozenkan.Bila nak makan reheat beberapa ketika dan goreng.Lecehnya menggoreng ikan lengat ni ialah minyak akan extra mercik berbanding goreng ikan segar.Rupa ikan lengat goreng pun memang tak comey..Tapi rasa ikan lengat goreng ni..mmmmm hanya yang suka saja boleh memahami...hihihi
Pulut Kukus ...Ikan Lengat Goreng...vs Cham Panas
Saya pun teringat pesan emak saya. Kalau siang ikan muncungnya mesti dipotong sebab itu tempat laluan macam-macam benda masuk dalam perut ikan. Sama macam Mama Cella, dan hidup jauh dari emak, ikut sukalah nak siang ikan lagu mana hihihiiii.... biasanya muncung /mulut ikan memang tak usiklah. Goreng atau masak saja.
ReplyDeleteSaya tak pernah buat pulut tapai tapi suka makan tapai pulut. Teringat tadi ada tapai pulut di pasar tani tapi tak beli pulak.
Hihihi...
DeleteBetul..pantang betul sesetengah mak-mak dulu ..termasuklah maknsaya..kalau tak buang muncung ikan boleh jadi isu tu..hihihi
Tapai pulut tu tahun 90-an pernah jadi sumbee side income saya bulan puasa.Tapi lepas tu tak tau kenapa kadang saya buat tak menjadi..tapi malas tu yang lebih...
Nampak sedap..pulut ni Sa bleh makan sikit je..makan lebih angin badan sampai semput...ikan lengat tu macam mana kak...bukan tu ikan sardin ke..
ReplyDeleteIkan lengat tu ikan yang direbus dengan asam garam dan sedikit sahaja air..
Delete