Saturday, 24 September 2022

PERCUBAAN MASAK DODOL

 Balik Raya Haji lepas,saya makan dodol yang Pakcik beli online dari Jerantut..Katanya Dodol Gula Enau.

Ya ampun...enak banget!

Saya rasa itulah dodol paling sedap pernah saya makan.Hingga kini saya masih teringat rasanya yang lemak manis dan terasa butir-butir halus menandakan dodol dibuat daripada beras pulut kisar sendiri..


Saya cuba membuat sendiri dodol untuk dapatkan rasa seperti yang saya makan tu.



Gigih saya merendam beras pulut dan mengisar sendiri menggunakan blender basah.



Berpeluh-peluh saya mengacau dodol.Walaupun ada yang cakap buat dodol guna Noxxa PC lebih cepat namun saya ada alasan untuk tidak menggunakannya.
Alasan paling kukuh ialah saya penakut nak guna...hihihi
Alasan ke-2 adalah sinambungan dari alasan pertama.Kononnya alasan kedua kerana nak feel mengacau secara manual.Padahal sebab alasan pertama tu...hihihi

Saya guna 2 cawan beras pulut( rendam dan blend hingga halus dengan 1½ cawan air

4 keping gula nisan keping saiz besar

½kg santan pekat

secubit garam dan daun pandan

1. Separuh santan dimasak hingga mendidih dan mula naik minyak(minyak muda)

2. Sebahagian lagi santan dibancuh dengan tepung kisar + 3 cawan air lagi.

3. Kacau hingga pekat baru masuk gula nisan dan garam.

4. Terus kacau hingga gula melarut dan meletus-letus lebih kurang 1jam.

5. Sesekali curahkan minyak muda sambil mengacau hingga dodol menyerap minyak muda.

6. Buat hingga minyak muda habis dan dodol mengental.

7. Kaut dan sejukkan dalam bekas plastik agar tidak melekat

Mula saya kacau dalam kuali sebab lebih lebar ,namun dah separuh masak saya pindahkan   kacau guna periuk nonstick.
Berjam-jam saya ha iskan masa dengan mangacau dodol.Sambil tu membayangkan beginilah penat dan gigih ya emak saya dulu mengacau dodol setiap kali nak raya.Anak cucu hanya tahu makan yang dah siap.Tak pernah menjenguk dan membantu emak yang membuat persiapan bahan dan berpanas mengacau dodol dari pagi hingga ke petang.Bulan puasa pulak tu...
Bila sendiri buat baru tahu bukan senang nak buat.Walau bahan tidak banyak namun kesungguhan dan sabar perlu tinggi 


Hasilnya....
Inilah dodol air tangan saya menggunakan beras pulut kisar tersebut.

Tidaklah sempurna seperti Dodol Jerantut yang Pakcik beli tu.Tapi cukup untuk mengubat teringin.


14 comments:

  1. Dodol pulakkk..

    Mana nak pinjam mambang ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi ..
      mambang ni yo yo
      Ada naik turunnya...
      Macam diet jugašŸ¤­

      Delete
  2. nampak sedap sangat nii. aduh teringin pula hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuih tradisional ...pasti buat kita teringin kan...cuma nak cari mood nak buat tu...bercinta...

      Delete
  3. Aduhai Mama Cella yang sangat rajin! Saya pulak rasa teringin nak makan dodol gula enau. Selama ini saya suka makan wajik sirat, yang gunakan beras pulut kisar dan terasa kasar-kasar sikit tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak ..wajik sirat pun dah lama tak jumpa..Dulu sempat belajar buat wajik sirat ni..
      Jom,kita buatšŸ¤­ada orang panggil dodol telur ikan..

      Delete
  4. Meter kerajinan MC tengah mencanak naik ni hehe ...pernah buat dodol guna noxxa, itu pun sy malas nak kacau haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. meter ni tang naik bukit press minyak dia naik la ..
      Kalau jumpa lurah ke gaung ni...boleh menjunam bila-bila masakšŸ¤­

      Delete
  5. Wak ngacau dodol bila nak raya aje

    ReplyDelete
  6. Rajinnya mama cella ni ha....kalau SA memang beli je la..tp SA suka dodol panas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi....baik beli jer SA...
      Saya pun sekadar nak mencuba..Kalau ada orang jual yang sedap..saya beli jašŸ¤­

      Delete
  7. wah..gigih tu. pernah sekali je kacau dodol..masa belajar dulu. tu pun kacau time cair, dah pekat..pakat lari ramai2..tinggalkan abg2 senior je.. ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kalau dah pekat berat kan...
      sesuai bg kat abang sado ja

      Delete