Balik Raya Haji lepas,saya makan dodol yang Pakcik beli online dari Jerantut..Katanya Dodol Gula Enau.
Ya ampun...enak banget!
Saya rasa itulah dodol paling sedap pernah saya makan.Hingga kini saya masih teringat rasanya yang lemak manis dan terasa butir-butir halus menandakan dodol dibuat daripada beras pulut kisar sendiri..
Gigih saya merendam beras pulut dan mengisar sendiri menggunakan blender basah.
Alasan paling kukuh ialah saya penakut nak guna...hihihi
Alasan ke-2 adalah sinambungan dari alasan pertama.Kononnya alasan kedua kerana nak feel mengacau secara manual.Padahal sebab alasan pertama tu...hihihi
Saya guna 2 cawan beras pulut( rendam dan blend hingga halus dengan 1½ cawan air
4 keping gula nisan keping saiz besar
½kg santan pekat
secubit garam dan daun pandan
1. Separuh santan dimasak hingga mendidih dan mula naik minyak(minyak muda)
2. Sebahagian lagi santan dibancuh dengan tepung kisar + 3 cawan air lagi.
3. Kacau hingga pekat baru masuk gula nisan dan garam.
4. Terus kacau hingga gula melarut dan meletus-letus lebih kurang 1jam.
5. Sesekali curahkan minyak muda sambil mengacau hingga dodol menyerap minyak muda.
6. Buat hingga minyak muda habis dan dodol mengental.
7. Kaut dan sejukkan dalam bekas plastik agar tidak melekat
Mula saya kacau dalam kuali sebab lebih lebar ,namun dah separuh masak saya pindahkan kacau guna periuk nonstick.
Berjam-jam saya ha iskan masa dengan mangacau dodol.Sambil tu membayangkan beginilah penat dan gigih ya emak saya dulu mengacau dodol setiap kali nak raya.Anak cucu hanya tahu makan yang dah siap.Tak pernah menjenguk dan membantu emak yang membuat persiapan bahan dan berpanas mengacau dodol dari pagi hingga ke petang.Bulan puasa pulak tu...
Bila sendiri buat baru tahu bukan senang nak buat.Walau bahan tidak banyak namun kesungguhan dan sabar perlu tinggi
Inilah dodol air tangan saya menggunakan beras pulut kisar tersebut.
Dodol pulakkk..
ReplyDeleteMana nak pinjam mambang ni?
Hihihi ..
Deletemambang ni yo yo
Ada naik turunnya...
Macam diet jugaš¤
nampak sedap sangat nii. aduh teringin pula hahaha
ReplyDeleteKuih tradisional ...pasti buat kita teringin kan...cuma nak cari mood nak buat tu...bercinta...
DeleteAduhai Mama Cella yang sangat rajin! Saya pulak rasa teringin nak makan dodol gula enau. Selama ini saya suka makan wajik sirat, yang gunakan beras pulut kisar dan terasa kasar-kasar sikit tu.
ReplyDeleteAlamak ..wajik sirat pun dah lama tak jumpa..Dulu sempat belajar buat wajik sirat ni..
DeleteJom,kita buatš¤ada orang panggil dodol telur ikan..
Meter kerajinan MC tengah mencanak naik ni hehe ...pernah buat dodol guna noxxa, itu pun sy malas nak kacau haha...
ReplyDeletemeter ni tang naik bukit press minyak dia naik la ..
DeleteKalau jumpa lurah ke gaung ni...boleh menjunam bila-bila masakš¤
Wak ngacau dodol bila nak raya aje
ReplyDeleteNk tunggu raya ..lambat lagi ...hihihi
DeleteRajinnya mama cella ni ha....kalau SA memang beli je la..tp SA suka dodol panas
ReplyDeleteHihihi....baik beli jer SA...
DeleteSaya pun sekadar nak mencuba..Kalau ada orang jual yang sedap..saya beli jaš¤
wah..gigih tu. pernah sekali je kacau dodol..masa belajar dulu. tu pun kacau time cair, dah pekat..pakat lari ramai2..tinggalkan abg2 senior je.. ha ha ha...
ReplyDeletehahaha..kalau dah pekat berat kan...
Deletesesuai bg kat abang sado ja