Masak Pajeri Nanas..
Makan lauk pajeri nanas nak kena gu a.k.a lawannya yang sesuai..Kalau pajeri lawan dengan sup macam tak berapa serasi.Kalau taste saya,pajeri kena ada ikan goreng atau ayam goreng panas-panas.
PAJERI NANAS + TERUNG
1 biji nanas
1 biji terung panjang
1 paket kecil rempah kari ikan
1 paket kecil rempah kari daging
1/2 kotak kecil santan +½ cawan air (1 cawan santan)
1 sudu teh garam
1 sudu besar kerisik
2 sudu besar gula perang / gula melaka
½ cawan minyak
1 sudu ikan bilis/ udang kering - jika suka( tumbunk halus)
Bahan Tumis:
5 bawang merah - hiris nipis
3 bawang putih - cincang
5 keping halia- racik
1 batang kulit kayu manis
5 bunga cengkih
2 bunga lawang
5 buah pelaga
1 tangkai daun kari
1.Kupas nanas dan belah dua atau 4 dan hiris tebal anggaran 1 cm.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga harum.
3. Masukkan kedua2 jenis rempah kari yang dibancuh bersama 1 cawan air.
4. Masak hingga naik minyak & tambah bilis/ udang kering tumbuk.
5. Masukkan nanas potong.Masukkan juga terung yang dibelah dua.
6. Masak hingga nampak berair kesan jus nanas keluar.Tak perlu tambah air kerana nanti nanas akan mengeluarkan jusnya.
7. Tambah garam,santan dan masak hingga kuah pekat.
8. Tambah kerisik dan gula perang.
9. Perlahankan api dan biar sampai kuah nampak naik minyak.
10. Sesuaikan rasa
** Pajeri nanas akan lebih sedap dimakan jika dimasak beberapa jam awal atau dibiar semalaman..
Boleh juga tengok
Pejeri nanas on the making.Mula memang nampak pucat saja sebab belum tambah gula dan belum pecah minyak.
Setuju, pajeri nanas tak boleh lawan sebarang lauk, kena gu yang betul, baruuulahhh tak kacau rasa pajeri tu kan.
ReplyDeleteKan...
DeleteAda lauk2 yang kena betul pasangannya baru feel kan🤭
Setuju jugakkk.. pajeri nenas sedap makan ngn ikan atau ayam goreng panas². Memang ngam sangat. Aduhhhh..sedapnye.
ReplyDeleteHihihi...
Deletekita geng suka pajeri ..
Tak semua orang suka lauk manis ni🤣
Terbau aroma pajeri nanas zaman di kampung time kenduri.
ReplyDeleteItulah, kalau ingin menikmati sepenuhnya sesuatu masakan, jangan tambah banyak lauk lain, nanti kurang keenakannya.
Betulll...
DeleteKita sama...bau pajeri auto ingat kenduri..
Mungkin kerana kita membesar di zaman yang sama
Nampak sedapnyer
ReplyDeleteAlhamdulillah....sedap🤭
Delete