Dah beberapa hari Cella minta buatkan donut.
Katanya dia teringin nak makan donut susu.Saya tanya donut susu tu lagu mana?
Kata dia donut sama ja macam dok buat sebelum ni,cuma gula kat luar tu dicampur susu tepung.Kata dia tengan viral tu donut susu.
Oooo...tak tau la pulak saya pasal donut susu viral tu.
Tapi selama ni dok buat donut memang saya akan guna susu tepung sebagai salah satu bahan adunan.Sejak dulu kalau nak mendonut memang saya akan cari susu tepung.Masa anak-anak masih minum susu botol,kadang susu anak pun jadi ..untuk campur dalam adunan donut..🤭🤣
Cuma sekarang dapat lagi satu ilmu baharu...campur pula susu tepung dengan gula untuk sadur kuih donut yang dah digoreng....Terima kasihlah siapa yang punya idea ni..Walaupun benda simple ja tapi saya tak pernah terfikir pun selama ni untuk campur gula saduran tu dengan susu tepung...hihihi
KUIH DONUT SUSU
1kg tepung gandum
2 1/4 cawan air suam
4sudu gula
4 sudu susu tepung
4 sudu margerine
1/2 sudu teh garam
1 bungkus (11gm) yis mauripan
Minyak untuk goreng
Gula kastor +susu tepung untuk sadur kuih
1. Dalam mangkuk besar...campurkan air suam,yis,garam,gula,susu & margerine...
2. Ramas hingga bercampur rata..Margerin memang xkan larut ..Kacau je..
3. Masukkan tepung sikit demi sikit sambil di uli .Jika dah cukup lembutnya tidak perlu habiskan tepung.
4. Uli hingga lembut & licin..
5. Bahagi 4 bahagian supaya senang nak canai.Terap dengan acuan donut & susun dalam dulang yang ditabur tepung.
**Kali ni saya hanya bulatkan macam bebola dan lubangkan dengan copstick.
6. Biarkan lebih kurang 20 minit supaya kuih kembang.
7. Panaskan minyak yang banyak dan goreng kuih dengan api perlahan hingga keemasan.
8. Biar kuih sejuk sebelum disadur dengan gula icing+susu tepung.
Dah siap goreng
Ngelat la buat berlubang kat tengah tu.
ReplyDeleteHihihi...
DeleteTakpa bahagian tengah bukan boleh makan 🤭🤣
Sedapnyaaa donut ..nak buat masih x pandai...tumpang tgok je la montok2 donut dia tu ha ..geram je tgok
ReplyDeleteTakat nak makan seketul dua...beli jaaaa SA🤭
DeleteDonut susu gebu gebas
ReplyDeleteHehehe..
DeleteAlhamdulillah....
Amboiii..gebunye donut. Mesti rasa lemak² susu kan.
ReplyDeleteTu la...berlemak dengan susu tepung sepenuh-penuh krim...hihihi
DeleteCampur susu teung tambah cantik, halus mulus gebu.
ReplyDeletetypo # tepung
Deletetypo pun kita boleh faham sebab sy dengan typo berpisah tiada🤣🤣🤣
DeleteSelamat mendonut
ReplyDeletenampak sedap
Alhamduliah....sedap
Delete