Friday, 8 July 2022

PINDANG TUMIS BENDI

 

Pindang Bendi...
Masak beberapa hari lepas untuk makan malam.
Hari tu nampak kat blog sapa dah tak ingat.Tapi buat tekak rasa terliur nak hirup.


Sebulan dua yang lalu sayur semua mahal termasuk bendi.Secekak dalam 15 batang bendi lebih rm5.
Alhdulillah sekarang dah ok sikit harga.Beli secekak dalam 15 batang bendi baru RM2++.
Terus masak pindang.Buat dalam 10 batang saja sebab selalunya makan sorang ja.
Sekali...
Eh....
Habis...
Adah kata sedapnya..
Anak bujang tu siap buat kuah banjir makan dengan telur dadar dan sambal berlada.



PINDANG TUMIS BENDI
10 batang bendi
1 asam keping
2 cili padi merah- belah dua
1 serai- ketuk
sikit minyak,garam,gula/perasa

Bahan tumbuk:
2 cili padi
3 bawang merah
2 bawang putih
1 ruas kunyit

1. Panaskan 2  sudu minyak dan tumis bahan tumbuk


2. Masukkan 3 cawan air,asam keping,serai, garam / perasa

3. Bila mendidih,masukkan bendi dan biar mendidih beberapa minit.Sesuaikan rasa.

**Masak awal beberapa jam sebelum makan supaya rasa sebati dan lebih sedap

14 comments:

  1. Oh, sedaplah tu agaknya Bendi Masak Pindang ni ya. Rumah kami selalu masak bening aje bendi.. ni zaman duduk dengan mak la, heheh.

    ReplyDelete
  2. Kak lin suka lauk pindang ni.. tp bertahun xmasak sbb ank2 xsuka.. ni diorg da bsr, nk try msk semula, kot la diorg bole terima.. 🤗

    ReplyDelete
  3. Sedap hirup kuah ni..masam². Ehhh..terasa² pulak kat tekak kiteee. Hihihi

    ReplyDelete
  4. Baru berangan nak masak pindang tumis bendi. Rupanya di dapur lain kita jamu mata!

    ReplyDelete
  5. Biasa masak pindang ikan aje
    Campak bendi dan tomato sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa..pasni kita pakat ke rumah cikgu pulak...berpindang bendi

      Delete
  6. Seronoknya ada geng makan sekali...
    Di rumah ni kalau masak singgang kurang laku :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak semangkuk buat ratah-ratah la PH...hihihi

      Delete
  7. Wow. Nampak menarikkkk menu nih .. Ada rupanya.. al maklumlah... jarang masaknya.. Makan je rajinnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi....kadang lauk cenggini malas nak masak sebab orang muda jarang suka.Tapi sesekali depa dah try makan...haaaa baru tau betapa sedapnya menghirup...

      Delete
  8. Resepi menarik! Selamat Hari Raya Aidiladha! Semoga gembira bersama keluarga tersayang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya aidiladha juga untuk Syaz...

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete