Saturday, 24 April 2021

IFTAR 11 RAMADHAN 1442

 Iftar kat rumah Achik.Sejak puasa mak cakap memang mak iftar & tidur rumah Achik.Ditambah pula mak jatuh motor & pokcik dimasukkan ke hospital.


Semalam saya masak asam pedas perut ikan seludu + terung panjang.


Kerabu ulam ni saya buat sebekas besar.Habis,sebab mak pun suka.Campuran pucuk ulam raja,kaduk,kemangi,pegaga & beberapa jenis ulam lagi.Suka betul tekak saya dapat makan banyak ulam .

Achik masak 
Ayam masak lemak cili padi

Mihun udang juga by Achik.
Achik masak juga ayam grill & udang kunyit .Tapi entah terdelete @ saya yang tidak pandai snap pic.Hihihi


Karipap

Guna karipap frozen beli kat Mydin masa singgah R&R Simpang Pulai.Semalam tu dah goreng samosa frozen pun dari mydin juga.Samosa tu inti dia sedap sangat 

Air tembikai .Mak wajib la nak air tembikai kalau puasa.
Semoga Allah mudahkan urusan keluarga Achik  & kurniakan kesembuhan untuk pakcik & mak.Untuk Achik ,semoga Allah kurniakan darjat tertinggi di syurga kelak atas segala jasa & pengorbanan serta budi Achik.

4 comments:

  1. Allahu Akbar! Asam pedas tu.... baru makan beberapa hari lepas. Nampak di sini macam nak masak lagi asam pedas huhuhuuu!

    ReplyDelete
  2. Semuga di setiap.ujian Allah gantikan degn lebih kebaikan aminnnn..Dan di gandakan pahala aminnnn

    ReplyDelete
  3. Ini menu2 yang jarang ada di rumah mak mertua sy. Nampak family Mak Cella jenis yg boleh menerima masakan bukan saja dari utara tapi seluruh Malaysia. Beberapa kali telan ailio tengok Kerabu ikan, hihi.

    Rupanya mak jatuh motor dan Pokcik masuk hospital ke? Sejak follow blog ni sy, banyak kebaikan Achik dan Pokcik yg selalu diceritakan Cella. Semoga Allah meringankan kesakitan da memberi kesembuhan, Amiiinnn Ya Robb.

    ReplyDelete
  4. Nak cari juga lah karipap dan samosa frozan tu di mydin.Lama tak jumpa ikan seludu tu di port klang.

    Semoga mak dan pok chik cepat sembuh dan achik pun tabah menghadapi dugaan di bulan ramadan ini

    ReplyDelete