Wednesday, 28 April 2021

PASTA SARDIN - IFTAR 15 RAMDHAN 1442

 Sudah 1/2 bulan berada di bulan Ramadhan.Hanya berbaki kurang lebih 1/2 bulan lagi sebelum Ramadhan berlalu pergi meninggalkan kita..


Semalam hanya beriftarkan pasta sardin by Adah.Asalnya plan nak masak nasi berlaukkan sambal macang lagi.Adah minta masakkan lagi sambal macang macam Achik masak hari tu.Tapi sebab anak bujang iftar kat rumah,takkan nak makannya dia lauk sambal bilis dengan ikan.Ayam pula tiada stok.Akhirnya deside masak pasta sardin sahaja.Dekat pukul 7 baru Adah masak.


Pasta sardin,telur rebus,sikit buah & sikit sayur.Cukuplah untuk perut tua saya.

Adah nak makan dalam pinggan.Dia cakap nak makan banyak,tapi taknak telur.


Anak bujang nak telur separuh sahaja


Tiada nasi untuk Ramdhan 15.


Bahan nak masak pasta.Guna 1 pack  pasta spiral brand Tesco.1 pack sardin.1bawang besar,5 bawang putih,1 carrot,1/4 bunga kobis,1/2 capcicum merah & hijau.Minyak untuk tumis & garam.Tapi adah kata dia tambah cili kisar sebab nak lebih pedas.Sambil dia masak pasta,saya masukkan telur dalam rice cooker yang sudah dialas 2 helai tisu dapur yang sudah dicelup air.Letak telur & tekan cook.Bila button dah bertukar warm,matikan suiz.Biar 5 minit,siap telur masak sempurna.

Pasta pun siap..

Air tebu segar pesan beli dari Ros.Hanya depa 2 beradik minum air tebu ni.Saya teguk juga seteguk & sambung dengan air kosong.Lupa pula nak buat lemon panas sebab teralit.

Tapi lepas terawikh bantai makan 1/2 mangkuk batang buruk yang manis berlemak itu...Bukan sikit- sikit pulak tu...Hihihi...Sampai tinggal separuh.Adah kata dah lama tak jumpa batang buruk yang sedap.Selalu beli @ makan kat rumah orang asyik kena scam jer.Hihihi
Ni saya beli melalui Hasu.RM20...Macam nak kena beli lagi jer...hihihi


2 comments:

  1. Menariknya pasta sardin. Ditambah pula dengan air tebu. Memang kena lupakan nasi dulu tu.

    ReplyDelete