Haaa... Selalu dengar Ketupat Palas.. Ketupat Daun Kelapa kan
Ni Ketupat Daun Pisang lak...
Masih dalam mud Raya Haji
Ada rupa ketupat ke?
Haaa... Jangan dipertikaikan
Nanti mak aku bising
Mak aku cakap sotong isi pulut pun xde pelik dipanggil ketupat..
Actually Ketupat Daun Pisang ni mak aku kata recycle daripada PULUT CEMPEDAK.... kat sini
Sebab mak aku kata masak pulut lemak tu banyak
Ada lebihan pulut lemak
Cempedak dah habis
Lebihan pulut lemak tu mak aku jadikan Ketupat Daun Pisang ni..
So resipi Pulut Lemak just c&p dari entri tu la
Memang pulut yang sama
KETUPAT DAUN PISANG
pult lemak:
1kg pulut - fendam ssmalaman
2 cawan santan pekat + 1/2 sudu makn garam dan 1 sudu makan gula pasir
2 cawan santan pekat + 1/2 sudu makn garam dan 1 sudu makan gula pasir
1. Rendam pulut semalaman @ sekurang-kurangnya 4 jam
2. Kukus pulut 30 minit dan tungkan dalam bekas besar
3. Gaul pulut kukus dengan santan yang sudah dicampur garam dan gula
4. Kacau dan gaulkn pulut hingga nampak berkilat
5. Biarkan pulut berehat 15 minit supaya pulut lembut dan sebati dengan santan
2. Kukus pulut 30 minit dan tungkan dalam bekas besar
3. Gaul pulut kukus dengan santan yang sudah dicampur garam dan gula
4. Kacau dan gaulkn pulut hingga nampak berkilat
5. Biarkan pulut berehat 15 minit supaya pulut lembut dan sebati dengan santan
Haaa... Memang sama jer dengan Lepat Pulut
Selalu mak aku panggil Lepat Pulut
Ni panggil Ketupat Daun Pisang
Mender yang sama
Rasa yang sama
Ni bukan serondeng
Tapi ni Sambal Garing Ikan Bilis
Bukan mak aku masak
Tapo mak aku cakap beli readymade
Ketupat Daun Pisang a.k.a Lepat Pulut ni selalunya mak aku buat letak kacang
Tapi yang ni plain
Kalau versi boleh tengok post
LEPAT PULUT KACANG.... kat sini...
Pesan mak aku..
Biar ketupat or lepat sejuk dulu baru makan
Sebab kalau panas2 isinya kurang kenyal
Kalau dah sejuk isinya jadi padat dan kenyal
Tu jer....
No comments:
Post a Comment