Friday 18 October 2013

LEPAT PULUT KACANG.....HARI TERAKHIR RAYA QURBAN...

Hari ni Jumaat 13 Zulhijjah 1434 Hijrah....hahaha macam bagus je aku ingat tarikh bulan Hijrah....hehehe..kan hari Selasa Raya Haji...Raya Haji kan 10 Zulhijjah..so,Jumaat 13 Zulhijjah la...hehehe...sekurang-kurangnya aku tau jugak kan....
Mak aku cakap hari  ni adalah hari terakhir la orang Islam buat ibadat qurban...Ooooo..aku ingatkan orang buat qurban Hari Pertama Raya Haji jew...rupanya ada 4 hari boleh buat qurban iaitu 10,11,12 @ 13 Zulhijjah....mak aku kata 4 hari tu adalah Hari Tasyrik & haram untuk kita berpuasa...hmm,nampaknya banyak lagi yang aku x tau..nanti nak tanya Haikal lah...Haikal mesti tau sbb abahnya kan ke ustaz...hehehe
Mak aku kata sempena hari terakhir raya haji ni..maka mak aku nak buat Katupat Daun Pisang...Mak aku kata panggil Lepat Pulut Kacang pin boleh sebab bentuknya macam kuih lepat...pastu buat pulak guna pulut & campur plak ngn kacang ....hmmm..apa-apa lah....
Masa nak gi sekolah agama tadi aku memang nampak mak aku tengah bungkus ketupat ni...tapi xde la aku amik gambar.... sebab ingatkan pulut biasa jew...
Ni la rupa isi Ketupat /Lepat Pulut & Kacang tu...Mak aku kata dia bubuh kacang tu sikit-sikit jew sbb kakak x suka kacang tu..aku makan jew..mak aku plak semua dia suka..hahaha
Lebih sedap lagi bila mak aku masak daging qurban ni...Ingatkan rendang..tapi mak aku kata ni bukan rendang...sambal je....hmm...x kisah lah sbb sedap sangat-sangat....lagi sedap dari rendang yang selalu aku makan ngan nasi lemak Paksu tu....
Sebab hari hujan...mak aku buatkan air teh O panas skali...Balik sekolah agama tengok semua ni dah terhidang untuk aku...hehehe ngap la.....sedap sangat....Ketupat pulut kacang tu bau dia harum...mak aku kata tu harum wangi dari aroma daun pisang...daun pisang ni fresh mak aku amik kt kebun nenek masa nak balik KL ari Rabu tu...memang sedappppppppppp....
Macam biasa...resipinya aku suruh mak aku tolong taip..aku tinggal copy paste jew.....hehehee

LEPAT/KETUPAT PULUT KACANG DAUN PISANG
2cawan beras pulut-redam semalaman
1 cawan santan pekat
2 sudu besar kacang mata hitam/kacang ketupat -rendam
sikit garam & gula
daun pisang & tali/benang

1. Kukus pulut yang dah direndam..dalam pengukus yang sama tinggalkan sikit ruang untuk longgokkan kacang yang dah direndam tadi & kukus sekali...tapi jangan gaul kacang tu dengan pulut masa kukus sbb nanti warna kulit kacang tu akan lekat pada pulut menyebabkan pulut dh x berapa putih  & pulut tu berbau kacang & tidak sedap...
** ni gambar baru aku update untuk tunjuk camamana mak aku kukus pulut ngan kacang tu
2. Campur santan dengan garam & sikit gula...tujuan letak sikit gula supaya nampak berkilat
3. Bila agak masak..nampak jernih & masak...angkat & gaul campuran santan tu dengan pulut...Jangan campur kacang lagi...gaul pulut je ngan santan tu..
4. Bila dh sebati baru masukkan kacang yang dh kukus tadi..gaul rata.
5. Koyak daun pisang anggaran selebar tapak tangan..
6. Bubuh 1 sudu besar pulut berkacang tadi & bungkus macam bungkus lepat pisang..buat sampai habis...hasilnya dalam 20 biji

7. Ambil 2 biji ketupat/lepat yang dah siap dibungkus & ikat berkembar..gunakan tali rafia..jika guna benang jahit pintalkan 2 lembar benang supaya menjadi tali yang agak besar.Ikat kemas-kemas...buat sampai habis semuanya.

**** AMARAN KERAS : Mak aku kata ..jangan sesekali ikat ngan gelang getah kuning yang ikat barang tu..Mak aku dah pernah buat..hasilnya satu periuk terpaksa dibuang kerana isinya menjadi pahit..kesan tidakbalas getah yang direbus bersama....!!!!!! 

8. Masuk dalam rice cooker & isi dengan air hingga tenggelam..Rebus hingga airnya hampir kering. Anggaran 45 minit hingga 1 jam..

9.Toskan dalam tapis & biar sejuk supaya isinya pejal,padat & kenyal..

10. Sebelum hidang...guntingkan tali @ benang tadi...
 Ni mak aku nyer....
 Ni aku nyer...sbb malas nak ulang gi dapur...mak aku buka siap-siap 3 biji sekali dalam pinggan tu untuk aku.....hehehe
Ni kacang yang mak aku gunaka...mak aku kata namanya ketupat/kacang mata hitam...
Tapi yang kelakarnya...kat plastik bungkus kacang tu tulis "Kacang Mata-mata"...syyyy...ada tarikh expired 16/10/2013...tapi mak aku kata lewat 2 hari xpe...hahaha Mak aku kata ..agaknya yang pack kacang tu Bangla kot...dia belasah je..sebab mak aku kata lagi "mata-mata" tu sama maksud ngan "Polis"....hahahaha..agaknya dia xde pasport...tu yang dia asyik ingat mata-mata je...hehehe..jangan mare ye gurau kasar ....hehehehee


3 comments:

  1. Thanks resepi...suka sgt lepat kacang ni...

    ReplyDelete
  2. Sama-sama..
    Lain orang lain resipinya...
    Ni yang selalu mak saya buat...
    Saya pun suka

    ReplyDelete
  3. Sama-sama..
    Lain orang lain resipinya...
    Ni yang selalu mak saya buat...
    Saya pun suka

    ReplyDelete