Laksa Lemak Kedah
Mak aku masak untuk bawa bekal hari Isnin
Haaaa...bawa bekal laksa?
Heeee...mak aku jer bawa bekal laksa ni
Aku xnak bawa sebab susah nak makan waktu rehat
Berkuah bagai
Dah la tengah trial axam lagik
Aku nyer...mak aku buatkan bekal Chicken Slice Sandwich
Tapi balik dari sekolahg
Petang tu memang aku makan Laksa ni la
Aku x minat snagat Laksa-laksa ni
Tapi kalau LAksa Lemak Kedah yang mak aku masak aku masih boleh go
Sebab dia xdelah rasa kelaksaan macam laksa biasa tu
Laksa ni rasa dia unik skit tau
Tapi ni yang penuh ulaman kat atas ni pinggan mak aku la
MAk aku nak makan dalam pinggan
Kata mak aku orang Kedah suka makan laksa dalam pinggan
Mostly kalau makan laksa kat gerai-gerai laksa di Kedah depa akan hidang dalam pinbgan pun
Aku x tahu naper sebab bila tanya mak aku pun mak aku cakap menag sejak dulu
Maybe sebab pinggan lebih lebar dan bila hidang nampak makanan tu banyak kot
Haaa...kotttttttt
Aku makan dalam mangkuk
Coz aku orang Key El memang akan makan laksa dan maknan berkuah dalm mangkuk
Heeeee satu lagi
Kalau mangkuk aku xdelah banyak sampah sarap tu
hahahaha.....marah mak aku kalau tahu aku panggil ulam-ulam tu sampah sarap
Tapi memang ulam-ulaman tu mengganggu nak makan la
Sebab tu kalau aku makan aku hanya akan letak ulam timun & telur jerk
Ni yang makan malam plak
Aku just letak telur sahaja
No ulam lagi dah sebab ulam timun dah hbis
Yang tinggal ulam daun apa ntah
Mak aku memang selalu masak Laksa Kuah Lemak Kedah ni
Jarang mak aku masak Laksa Kuah Penang
Kata mak aku,sebab mak aku memang x pandai masak kuah versi Penang
Mak aku kata ....masa kanak-kanak dulu kalau nenek masak laksa pun nenek akan buat 2 kuah
1 Kuah Penang untuk makan ramai
1 lagi nenek akan masak sikit Kuah Lemak Kedah sebab mak aku kata dulu-dulu mak aku langsung xmakan Kuah Penang
Mmmmmm....patut la tak tau masak kuah laksa penang
Hahahaha
Laksa KUah Lemak Kedah ni pun dah agak lama juga mak aku x masak
Ni mak aku masak kuah sejak hari Ahad Malam
Pagi Isnin mak aku kata just rebus laksa & sedikan ulaman
KAta mak aku sebab ada kawan mak aku yang craving Laksa Kuah Lemak Kedah ni
Yang craving tu mak aku kata kawan dari Trengganu
Haaaa......
Ni resipi just c&p dari old post jer..Sebab mak aku cakap sama jer
Cuma yang kali ni mak aku kata digandakan sebab nak bawa untuk kawan yang craving Laks Kuah Lemak Kedah tu + nak makan kat rumah..
LAKSA
KUAH LEMAK UTARA..mak aku..
1
paket Laksa-
rendam & rebus hingga lembut & toskan
- tapi mak aku buat 1/2 paket je sebab x ramai kan.....
Kuah
Lemak Utara:
1/2
kg ikan selayang
1
bungkus (2 sudu besar) rempah kari ikan
1
biji kelapa parut- perah santan pekat agak-agak 3 cawan..x perlu banyak sangat
sebab nanti akan guna banyak air masa blend ikan
5
asam keping
garam
& sikit je gula
daun
kesum /bunga kantan pun boleh
sikit
minyak untuk tumis
5
bawang kecil-hiris
2
bawang putih-cincang
Ulaman:
1
ikat daun selom-
1
timun - potong bentuk batang mancis
1
Bawang besar-belah 2 & hiris nipis
cili
padi- jika suka potong2
Limau
nipis- belah2 & buang tengahnya
1
ikat daun pudina -lupa beli
1
potong nanas-dicincang
1. Ikan yang dah direbus diambil isinya &
blend bersama air secukupnya.Ketepikan.
2.
Blend kepala & tulang2 ikan hingga halus & tapis untuk ambil
airnya...Ulang tambah air & tapis sisa tulang.
3.Panaskan
anggaran 1/2 cawan minyak & tumis bawang kecil & bawang putih hingga
garing
4.Masukkan
rempah kari yang dah dibancuh dengan 1
cawan air.Biar hingga garing & naik minyak
5.Masukkan
isi ikan yang dah blend & air tapisan tulang-tulang ikan.
6.
Tambah garam,asam keping ,bunga kantan & biar hingga mendidih beberapa
minit.
7.Tambah
santan pekat & daun kesum & biar mendidih sekejap sebelum ditutup
api...
8.
Bila sentiasa dipanaskan kuah akan semakin pekat..Boleh saja tambah air untuk
sesuaikan pekatnya.
This is Kuah Lemak Kedah
Dari malam mak aku masak
Kata mak aku kalau nak masak pagi halamatnya mersh la punch card
Hahahaha
Lagi pul mak aku kata kuah laksa elok dimasak awal-awal sebelum dimakan supaya rasa lebih sedap
Makanya dari malam bau kuah laksa
Pagi pun bau kuah laksa dipanaskan
Isnin malam pun bau kuah laksa lagi sebab makan laksa ni untuk dinner
Laksa siap direbus,dibasuh dan ditoskan
Mak aku cakap ni laksa siam sebab lebih halus
Kalau laksa biasa lebih besar
Ulam-ulaman
Laksa Kuah Lemak Kedah
Mak aku cakap kalau kat Kedah... Laksam Kedah kuahnya macam Laksa Kuah Lemak Kedah la..
Jang terkejut lak kalau tengok kuah x sama macam Laksam Kelantan
Bila belek old post..
Hmm.... Ada jer
MACAM-MACAM PASAL LAKSA... kat sini
Tapi banyak-banyak laksa aku lum pernah lagi tengok mak aku masak Laksa Johor..
Mak aku cakap Laksa Johor leceh nak masak
Tapi Achik pernah cakap dulu mak aku ada masak Laksa Johor yang sedap...
Ada sikit macam Laksa Johor tapi Laksa Johor makan dgn spaghetti dan ada sambal belacan, kecurlah pulak
ReplyDeleteKalau balik Kedah jangan lupa try Laksa Lemak Kedah tau...
DeleteLaksa Penang sedap..Dan simple..
ReplyDeleteTapi kuah laksa APA pun sedap cicah roti..atau makan dgn nasi.
Haaaa... Kat Kebun Nira Nipah Sedaka.. Kiter pernah tengok Meehoon Goreng makan ngan Kuah Laksa
Delete