Sardin lagiii
Mak aku cakap nama lain untuk sardin ialah IKAN KURUNG sebab ikan ni dikurung dalam tin..
Hahaha....
Mak aku citer dulu2 zaman nenek dan arwah atuk masih muda. Atuk rajin tahan lukah, bubu dan apa lagi ntah alat tanvkap ikan yang mak aku sebut.. B
Aku dah x hengat sebab banyak sangat dan pelik2 bunyinya
Kata mak aku kalau ikn tu dah mati atau tinvgal nyawa2 ikan nenek akan siang jadikan lauk.
Ikan apa?
Mak aku cakap ikan sawah.. Haruan.. Keli.. Puyu.. Sepat..
Harun..puyu & keli aku tahu
Sepat aku x tahu
Mak aku cakap kalau banyak sangat nenek keringkan
Ikan yang hidup mak aku kta nenek akan kurung dalam tempayan besar
Huh...koaser aku boleh bayang tak?
Hahahaha dengar jer lah
Sam Pedas Ikan Sardin Campur Bendi
Mak aku masak untuk dinner
Dinner tu mean makan petang la
Hahaha sebab setipa weekday nasi akan dimakan pukul 5 @ 6 petang la
Sebab sampai rumah jer memang mak aku akna masak nasi & lauk
Kadang landing dulu tunggu mak aku siap masak
PAstu makan
Malam plak pukul 8...pukul 9 malam mula lapar lagi
Selalunya kalau malam mak aku akan utakan air kopi O panas
Pastu cicah ngan biskut @ selalunya aku masak maggi
Heeeeeee
Asam Pedas Ikan sardin + Bendi ni sedap tau
Sebelu ni kalau mak aku masak sardin
Memang wajib lepas tu akan ada menu Nasi Goreng Sardin
Haaaa....dah wajib dah
Tapi sekarang ada 1 keajaiban berlaku......
Sudah ada " miau" yang akan makan ikan tu sampai habis
Hahahaha....siapa "miau" tu?
ASAM PEDAS SARDIN + BENDI
1 tin sardin
10batang bendi
43sudu minyak
1sudu teh pes asam jawa + 1 cawan air
2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
2 tangkai daun kesum
1 serai- ketuk
1 tin sardin
10batang bendi
43sudu minyak
1sudu teh pes asam jawa + 1 cawan air
2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
2 tangkai daun kesum
1 serai- ketuk
Bahan Blend:
15 cili kering- rebus
½bawang besar
3 bawang putih
2 hiris lengkuas
15 cili kering- rebus
½bawang besar
3 bawang putih
2 hiris lengkuas
1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend
2. Masak hingga naik minyak
3.Masukkan air adam jawa, garam dan sikit gula.
4. Bila mendidih baru masukkan bendi dan sardin bersama sosnya.
6. Perlahankan api dan masak dengan api perlahan supaya kuah naik minyak dan cantik
7.Sesuaikan rasa.
2. Masak hingga naik minyak
3.Masukkan air adam jawa, garam dan sikit gula.
4. Bila mendidih baru masukkan bendi dan sardin bersama sosnya.
6. Perlahankan api dan masak dengan api perlahan supaya kuah naik minyak dan cantik
7.Sesuaikan rasa.
Biasa org bersawah Dan Ada sungai taliair tangkap ikan sawah Dan letak dlm kolah , tempayan besar ikan ikan YG hidup. Bagus pun. Ikan dlm air Tu bersih tak Rasa Lumpur sangat..
ReplyDeleteHaaaa... Ikan tu kitwr lwh bayang sebab pernah mancing kat parit ngan Mayah a few year ago. Nenek pun selalu bawa balik ikan letak dalam baldi. Tapi yang banyak2 dalam tempayan lum pernah tengok.. Heee
Delete