Tuesday, 5 December 2017

SARDIN MASAK KICAP



Sardin Masak Kicap..
Mak aku cakap lauk IKAN KURUNG
Haaa...kurung dalam tin...
Bukan kurung dalam aquarium..



Mak aku kata ni antara lauk sempoi
Yang cepat dimasak  .sedap dimakan..
Eh..tu bukan ker tagline maggi..
Haaa....ala boleh jer..
Dah memang lauk ni cepat dimasak sesap dimakan
Sebab xyah nak siang ikan bagau
Masak pun xyah lama sebab ikan tu dah masak dah pun


Tapi cam biasa la kat umah ni
Kalaunmasak sardin
Hanya kuah yang habis
Kkan saedinnya pun cam biasa la
Kalau masak laul ni siang..
Maka malam mak akubakan masak Nasi Goreng Sedin
Kalau masak lauk saedin ni malam
Maka pagi compom akan ada Nasi Goreng Sardin
Sebab recgcle saedin tu jadi perencah Nasi Goreng Sardin..



SARDIN MASAK KICAP
1 tin besar sardin
2 biji kentang- potong wedges dan goreng masak
1 bawang besar
2 bawang putih
1 sudu cilinkisar
1 pokol daun sup/ daun bawang
5 cili padi
1/2 limau nipis@ asam keping kecil
1/4 cawan kicap manis
1/2 sudu teh garam
Minyak

1. Panaskan minyak dan goreng kentang hingga masak
2. Kurangkan sikit minyak dan tinggalkan anggaran 2 sudu dan tumis bawang putih dan cili kisar hingga naik minyak
3. Masukkan sardin bersama sosnya dan juga kicap
4. Jika ingin lebih berkuah + 1/2 cawan air
5. Masukkan kentang goreng,bawang besar,cil padi ,garam dan asam keping( jika guna limau nipis,masukkan air limau akhir sekali)
6. Sesuaikan rasa dan taburkan daun sup

No comments:

Post a Comment