Cucur Jagung Kembong.
Balik Kedah ..kalau x buat Cucur Jagung memang x sah
Sebab semua suka Cucur Jagung
Jagung plak memang banyak jer jual tepi jalan.
Everyday...7days a week
Mahal x mahal..murah x murah..
Kalau mahal pun 10 tongkol 10 henggit
Kalau hari murah....12 tongkol 10 henggit
Nak murah lagi tanam la sendiri
Tapi tanam sendiri pun...10 henggit belum tentu ko untung..
Silap2 macam nenek tanam kat kampung
Belum berbuah...Cik Wok & Cik Wa ..En Vavi Hutan serta family depa dah standby...
Hahaha...
Cucur Jagung Kembong...
Ni x hengat mak aku masak hari apa
Sebab 3x mak aku buat Cucur Jagung ni
Snap pic sekali dah la
Xkan nak amik benda samaaa jer 3x Tu kat belakang pinggam ada lagi jagung .
Pun untuk buat Cucur Jagung
Pastu hari Rabu Achik beli lagi jagung..bagi lagi 5 tongkol..buat lagi cucur jagung..
Mak aku bawa balik kampung nenek...
Aqil suka sangat..
Aqil panggil Kuih Jagung.
Jangan x thau..Aqil tu lahir kat Kedah..besar kat Kedah tapi dia memang cakap Key El..
Dia x reti cakap Kedah..
Memang dia cakap Key El..
Sayer suker kuih jagung ni..
Sayer nak air sirap..
Sayer xnak kuih itam..
Sayer x suker waner itam..
Sebab kuih itam tu x TEDAP..
haaaaa...semua cakap dia bunyi er...
Takdak bunyi Kedah lanngsung
Tapi tang "x TEDAP" tu dia out.
Tahun depan x tahu la dia akan cakap Kedah ke Key El sebab dah sekolah kebangsaan kena banyak bima ayat
Tapi Haikal pun sampai sekarang masih cakap Key El walaupun dah lama tinggalkan Key El
Pakcik orang Pahang pun dah banyak speaking Kedah...!
Aku..!
Haa...chek boleh aih nak cakap Kedah sebab chek selalllu dok tengik cieter ANAK MAMI ..
hahahaha...
Kalau buat Cucur Jagung kat Kedah makan mesti rasa sedap dia lain dari kat KL..
Mak aku cakap sebab jagung kat sini fresh..
Segar dari ladang...
Makan plak dengan angin sawah bertiup..
Mmmm...memang layannnn...
CUCUR JAGUNG KEMBUNG
3 tongkol jagung
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1 sudu teh garam halus
1/4 sudu teh mauripan
1/2 cawan air suam
minyak
1. Jagung di kopek kulitnya
2. Hiris isi jagung dari batangnya
Kalau nak isi sebiji2 hiris tebal..Kalau nak jagung halus...hiris nipis
3. Campur trpung,garam,gula dan yis mauripan
5. Gaul rata
6. Tambah air suam dan gaul rata
7. Biarkan 15 minit supaya tepung mengembang
8. Jemput2kan sebesar limau nipis dan gireng dalam minyak panas hinggv timbul dan balik2kan....
Angkat dan toskan..
sedap nya...lama tak buat cucur jagung..esok cuti nak buat la..
ReplyDeletehaaaaa...
DeleteKena buat...tapi ada 1 lg yang kiter suker...nama dia begedil jagung...ada udang ..bawang...sedapppp