Monday, 25 December 2017

UBI GADONG KUKUS CAMPUR PULUT

Ubi Gadong Kukus  Campur Pulut..
Ubi Gadong..?
Haa...kalau kawan2 aku memang xde sesapa yang tahu dan pernah makan Ubi Gadong ni
Sebab ni kira macam makanan exotic  juga la..
Kalau makanan exotic yang mahal mungkin ada kawan2 aku yang  pernah makan
Tapi mi exotic yang tradisional sikit...


Mak aku dah pernah masak sebelum ni.
Tapi aku xnak cuba rasa pun..
Mak aku suruh dan pujuk pun aku xnak juga rasa..
Mak aku cakap aku sombong xnak rasa makanan penyambung nyawa  datuk nenek zaman Jepun dulu
Haaaa...bukan aku nak sombong..
Tapi sebab ada sikit bau yang pelik
Tu sebab aku xnak cuba..
Mak aku cakap bau tu sebab Ubi Gadong ni menjalani proses yang lama sebelum dapat dimakan..
Ini adalah kerana Ubi Gadong adalah Ubj yang BERACUN..!!
Di ulangi...BERACUN..!!
Haaaa...lagi la aku cuak nak makan...
Tapi kata mak aku jika betul cara prosesnya..
In sha Allah selamat dimakan..
Macam juga Ubi Keladi..
Kata mak aku ada Ubi Keladi yang sangat gatalTapi ada cara untuk menghilangkan gatalnya..
Kalau orang Kepun lagi lah..
Ikan Buntal yang beracun juga menjadi makanan exotic yang sangat mahal .
Tapi mereka juga ada cara menghilamgkan racun dari Ikan Buntal..


Ubi Gadong Kukus Campur Pulut..
Hidangan sarapan pagi mak aku..
Mak aku cakap ni lah makanan nostalgia yang susah dah nak dapat sekarang sebab dah x ramai generasi tua mengusahakannya.
Golongan muda mungkin langsung xde..
Tu kata mak aku la..
Aku tak pernah pun tengik pokok ubi gadong ni..
Mak aku cakap ada jer pokok ubi gadong ni kat kampung lama nenek..
Tapi kampung tu dah xde orang duduk..
Kata mak aku masa zaman mak aku sekolah rendah dulu...tahun 80-an katbkampung nenek masih ramai yang nergotong royongnmemproses Ubi Gadong untuk makanan sampingan sebagai sarapan pagi dan hidangan sampingan bersama air kopi.
Nenek juga pernah memeproses Ubu Gadong ini
Tapi mak aku cakap prosesnya agak rumit dan leceh.Sebab itu ia diproses beramai2 dalam jumlah yang banyak supaya berbaloi .
Kata mak aku Ubi Gadong tidak ditanam tetapi tumbuh liar didalam hutan atau kebun.
Sekarang dah jarang orang memproses Ubi Gadong tersebut.
Yang ini pun mak aku cakap sudah bertahun mak aku frozenkan dalam.peti ais.
Kata mak aku rasanya sudah agak tawar dan tidak sesedap Ubi Gadong yang baru diproses..



Haaa...ini Ubi Gadong yang baru siap diproses..
Memang nampak agak berbeza dengan yang mak aku masak tu..
Tapi kerana pic ni lah mak aku cakap memebuatkan mak aku masak Ubi Gadong frozen tu sebab terliur dengan pic ni..


Ini pic Ubi Gadong Kukus yang Achik post dalamm Family Group WharsApp 2 hari lepas..
Aku tengok dan baca apa yang mak aku ngan Achik tengah citer pasal makanan nostalgia dorang tu..
Tapi aku x respon pun sebab aku bukan tahu sangat..
Lagipun xde nostalgianya sangat pada aku..
Mak aku la yang beria2 sangat cakap teringin...terliur dan mula lah keluar segala cerita nostalgia mereka semasa kanak- kanak..


Achik cakap nenek cakap sedap sebab Ubi Gadong tu baru diproses


Kata Achik tengah makan Ubi Gadong Kukus ni sambil minum kopi semasa hujan sedang turun dengan lebat..


Achik juga siap post pic Ubi Gadong yang belum dimasak.
Achik cakap ni bukan nenek proses..
Tapi ni Achik beli kat kampung sebelah kampung nenek
Ada orang proses dan jual..


Tapi kenapa warna dan rupa yang mak aku masak ni x sama ngam yang Achik post..
Mak aku cakap selain daripada yang Achik nyer tu masih fresh...
Jenis Ubi juga lain.
Yang achik post tu Ubinya warna Kuning...dibuat daripada Ubi Gadong Pulut
Mak aku cakap yang tu rasanya lebih sedap dan lemak
Yang mak aku masak ni dari jenis Ubi Gadong Biasa..
Dah tub plak dah lama frozen..


Hanya mak aku yang makan Ubi Gadong ni.
Aku ..abang..kakak semua xnak
Mak aku ada masakkan Nasi Goreng dan Cekodok Pisang untuk we all yang xmakan Ubi Gadong tu


Sebelum ni dah pernah tulis pasal Ubi Gadong ni
Dalam entry sebelum ni dah banyak juga info pasal Ubi Gadong ni..
Tapi aku sendiripun dah x ingat sangat...
Sampai kena baca semula pasal  UBI GADONG kat sini...

10 comments:

  1. hrmm..menarik ..kalo yang jenis keropok ubi gedong pernah makan..kalo yang jenis nie blom lagi..ada lagi stok kat rumah belum di goreng..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo...ada jenis keropok ker...
      Kiter tanyer mak kiter pun x tahu ada jenis keropok...
      Kalau jenis keropok rasanya macam kiter pun teringin jer..hehehe..kalau yang kukus ni memang kenot go la..hahaha..
      Kat mana boleh beli yang keropok tu sis..?

      Delete
  2. mcm kerepek..kene goreng..kat sg buloh kedai runcit org acheh yg jual..

    ReplyDelete
    Replies
    1. emak akak pon ada ckp yg jenis keropok nie pon boleh di kukus kalo tak nak goreng..rendam semalaman..esok pagi kukus..mkn mcm emak dik cella buat tu..pon boleh..tapi akak tak try lagi..akak goreng..last2 akak mkn sorang..kat rumah anak2 dgn suami tak mkn dorang kata tak sedap..dorang tau mkn kopok ikan je..hehehe..

      Delete
    2. Owh..nanti kiter cakap mak soh caribkat kedai Acheh..

      Delete
    3. Ada ke kt kdai aceh sg buloh ni

      Delete
  3. Hehehe...kiter pun x suka bau dia..tengok mak kiter makan macam sedap tapi kiter xnak..heee

    ReplyDelete
  4. Bau ubi ni mmg xberapa menyenangkan tp klu dh mkn mmg sdp.. siap bertambah2 lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee...tapi kiter x boleh go la
      Hahahaha
      ..bau dia kuat...heee

      TQ sis comment..
      Nampak novel Indahnya Cinta tu menarik
      Tapi x swmpat nak baca lagi..
      Nanti kita akan baca lepas siap homework..heee

      Delete
  5. Tgh mncari,ada yg tau x kt mne ada area sg buloh ni ye..lau boleh nk yg ubi lg la,nk wt ubat

    ReplyDelete