Femented Sunfish
Making by grandma
Haaaa...bila nama tu diengliskan skit
Baru nampak skit..
Nenek sedang siang ikan untuk buat pekasam
Nenek memang rajin memancing dan rajin baut pekasam
Kalau kenduri kecil- kecilan di kampung nenek selalu pekasam nenek akan menjadi salah satu lauk
Kenapa bukan kenduri besar- besaran
Sebab nenek kata kalau kenduri kahwin ke..
Orang hidang lauk daging dan ayam..
Kalau kenduri tahlil ker biasanya dihidangkan lah nasi dan lauk kampung reasuk pekasam ni
Tapi biasanya kalau kenduri kahwin pun waktu pagi mesti ada Sarapan Pulut Nyor Ikan Pekasam.
Hahaaa kampung nenek x sebut Nyoq..tapi sebut Nyor..
Nenek cakap hari tu ada menteri datang kamoung nenek..
Dorang buat jamuan hidangkan lauk pekasam nenek..
Tapi nenek kata x tahu lah menteri tu makan ke x..
Selalunya orang kaya mana makan makanan kampung camni..
Tapi yang pasti pekasam nenek ni
Nenek cakap dah menjelajah seluruh Malaysia..
Termasuk Borneo
Haaa...jangan ingat ikan pekasam x pernah naik flight..!!
Tapi selalunya nenek banyak buat Pekasam Ikan Lampam
Nenek cakap sebab Ikan Lampam ada sepanjanv tahun
Kalau Ikan Puyu bermusim
Ikan Lampam pun nenek cakap kena Lampam Liar baru sedap dijadikan pekasam
Kira Lampam Organic la..
Hahaha
Pekasam Lampam yang dah ready to pack.
Ni yang kawan2 mak aku order..
Mak aku cakap semua ikan- ikan ni dah ada tuannya..
Haaa...maksudnya dah dibeli la..
Pekasam Ikan Lampam...Puyu..Haruan..Ikan Haruan Kering...Ikan Lampam Kering dan Puyu Kering..
Pekasam Ikan Lampam..
Ikan pekasam ni memang kalau pegang dan cium jer bau dia x sedap
Dia kena makan baru sedap..
Sama macam durian dan petai...bau x sedap tapi cer makan...haaa...x hengat dunia..!!
Sebab bila makan baunya akan jadi kencur liur..
Kencur liur tu apa..?
Mak aku cakap kencur liur tu ..terliur la..
Air liur akan keliar sendiri dalam molot
Cer bayang makan asam..
Bayangkan gigit asam yang masam..gigit lagu..kunyah asam tu..
Keluar air liur tak..dalam molot..?
Haaa...tu la kencur liur...
Tapi bagi orang yang suka la..
Kalau x suka...pi main jauh2..
Hahaha...
Ni dah siap packing untuk orang yang suka
Pekasam Ikan Lampam.
Pekasam Ikan Puyu
Pekasam Ikan Haruan
Mak aku cakap omputih pun ada makanan femented dorang juga
Contohnya Blue Cheese..
Haaa...siap ada yang sengaja femented kan cheese tu hingga berulat2 lagi..
Anchovy Paste pun yang selalu diguna dalam salad dressing tu mak aku cakap Ikan Bilis yang ditapai @ diperam juga
FEMENTED SHARK MEAT kat sini...
Dorang siap gantung isi2 ikan tu berbulan- bulan sebelum dimakan..
Kalau kat India mak aku kata ada chutny & acar yang ditapai bertahun2 juga..menjadi makanan kebanggaan dorang..
Hmm..bulan lepas mak aku selalu la ngadap channel 707 tengok " PICKLE NATION"
Kalau makanan Korea ramai la yang tahu kan..
Kimci yang ditapai bertahun- tahun pun ada..
So...kebanyakan negara ada makanan yang ditapai sendiri..
Ikan- ikan Puyu nenek dah ready untuk di fementedkan..
Haaa...untuk dijadikan pekasam..
Nenek cakap kalau nak buat pekasam..
Ikan2 kena bersihkan betul2.
Kalau x nanti ikan akan membusuk dan rosak..
Tak jadi la pekasam
Nenek ada berus khas untuk cuci ikan
Dah bersih ikan tu kena letak garam selama beberapa hari.
Pastu kena cuci plak
Pastu nek kata kena buar serbuk beras goreng
Nenek memang ada kuali khas untuk goreng beras
Nenek dah pesan kuali tu jangan sesekali guna untuk menggoreng benda lain.
Nak gorengbikan ke...cekodok ke.
Nenek soh guna kuali lain.
Sebab nenek kata kalau kuali goreng beras tu xleh ada kesan minyak nanti pekasam x tahan lama..jadi bau tengik..
Kalau Ikan Puyu nenek kata kena buang kepala dia senang sikit nak bersihkan
Selain Pekasam...
Nenek juga proses ikan2 tu jadi Ikan Kering..
Ikan Puyu Kering..
Nenek kata Ikan Puyu musim ni besar2.
Ada masanya hanya saiz kecik
Kalau Ikan Puyu saiz besar nenek kata kena belah bekakangnya supaya cepat kering..
Ikan Haruan Kering
Ikan Haruan sedang dijemur..
Ini hasil sekali nenek gi memancing di sungai
Nenek cakap sebab bila memancing bukan dapat ikan yang sama..
Ada haruan..puyu dan keli..
Tapi nenek kata kena jemur asing2 sebab lain ikan ..berbeza masa untuk kering..
Ikan Lampam Kering
Aku suka sebab bila goreng rangup macam keropok..
Nenek cakap kalau nak sedap..kena guna ikan lampam saiz kecik2..baru garing
Kalau saiz besar nenek cakap lebih sesuai buat pekasam.
Kadang Achik selalu upload pic kat wasap..
Bila nenek dapat Ikan Lampam.. Rohu dan Jelawat saiz besar dan nenek akan bakar ikan tu..huhuhu...time balik xde lak nenek dapat ikan yang besar2 tu..huhuhu
Ikan Puyu Kering pun ada peminatnya membeli
Dah ada tuannya juga
Ikan Lampam Kering pun sama
Nenek cakap gerai nasi campur kat sana banyak yang ada menu Lampam Kering ni
Haruan Kering...
Pun dah ada tuannya..
Semua yang mak aku bawa balik KL dah ditempah
Sampaikan Ikan Pekasam pun mak aku cakap stok makan sediri pun terpaksa jual sebab ada yang pm tepi nak juga..hahaha..
Mak aku cakap xper nanti kakak cuti sem ni kakak nak balik Kedah..Boleh pesan kakak bawa lagi..
wahhh..jadi usahawan desa la nenek adik..akak blom pernah mkn ikan pekasam..maybe one day kene try jugak..emak ada jual online kat FB ke IG ke dik cella..
ReplyDeleteHeeee...nenek buat untuk side income dia..
DeleteTapi kiter suka ikan pekasam nenek sebab sedap...Sis pun kena try...tapi ada juga orang yang memang x suka makan pekasam..
Kiter memang suka sangat...Goreng dengan cili dan bawang..nyum2..
Mak x iklan kat FB & IG pun..cuma open order kat group kawan2 kerja..
Kalau nak boleh e mail nanti kiter tanya mak
Memang sedap MasyaAllah pekasam ni. Saya suka pekasam puyu. Tapi tu la macam nenek awak cakap. Bermusim. Rare sikit
ReplyDelete