Sunday, 17 December 2017

ASAM REBUS IKAN PUYU & AYAM GORENG REMPAH KARI

Pagi  yang sejuk dan berkabus...
Jalan menuju ke rumah nenek di kampung...
Mak aku bagi soalan...
Bagaimana kabus terjadi..?
Hahaha....mak aku dah jadi Cikgu Sains la pulakkkk...!
Mak aku cakap,dulu mak aku belajar pasal kabus dalam subjek Geografi...
Tapi aku x dapat jawab..!
Nenek yang tolong jawab ..
Nenek cakap kabus terjadi kerana suhu panas + sejuk...
Biar betullll...nenek aku terror Sains...!!!
Kata nenek bukan sebab nenek belajar Sains dan Goe...
Tapi sebab pengalaman hidup dari pemerhatian..
Nenek cakap sebab Semalam Siang hari panas terik..
Malam tadi pula hujan..
Maka pagi mestilah berkabus tebal
Pergh...malu aku..!!!


 Kata mak aku sekarang ni kabus x tebal sangat dah...
Mak aku kata zaman mak aku sekolah dulu...setiap hari kayuh basikal dalam kabus tebal untuk gi sekolah...



Nenek pulak sambung fakta Sains dan Geografinya..
Nenek kata sekarang ni pagi akan berkabus sebab sekarang dah musim Angin Monson Timur Laut..
Haaa....jangan x tahu...nenek aku terror Sains & Geo..!
Nenek kata kalau musim monson Timur Laut ni orang Kedah panggil Musim Angin Timor @ Musim Kemarau..
Siang akan panas sepanasnya..
Malam akan sejuk sesejuknya..
Maka pagi akan berkabus lah...
Ooooo...



Dah masuk jalan kampung nenek...
ni kawasan Dewan Serbaguna..
Sebab tu ada pokok palm..
Kalau rumah orang nenek kata baik tanam.pokok kelapa...
Habis tu naper kawaaan dewan pun x tanam pokok kelapa...?
Hrmmm....


Ni Pokok Pinang yang ditanam berderet rapat- rapat ...Mak aku cakap ada pantun:

Tanam pinang rapat- rapat,
Biar senang puyuh berlari,
Kupinang pinang xdapat,
Kupujuk2 ku bawa lari...

Hahaha...mak aku kata pantun tu maksudnya peminangan anak yang x dipersetujui mak bapa perempuan...So, lelaki tu nak ajak kahwin lari..
Bapak ganas pantun dolu2...!
Hahahaha...


Lunch @ Rumah Nenek di Kampung
Pergh....semua berselera makan sampai berpeluh...
Rumah kampung nenek xde saper yang duduk
Nenek pun dah x duduk situ..
Just balik tidur  time raya jer
Kalau cuti sekolah pun we all dah jarang tido sana..Banyak makan tidur rumah Achik..
Latly ni jer sejak rumah baru dah siap
Tidurlah rumah baru..


 Nenek kata masak yang sempoi2 jer sebab rumah tinggal mana ada barang dapur sangat dah...
So..masak ala kadar kata nenek
Mak aku masak ngan nenek
Achik kemas rumah nenek
Sapu lantai...
Sapu sampah daun2 pokok yang gugur



BAKAR SAMPAH..
ini rutin WAJIB achik setiap kali balik kampung...!
Achik cakap kalau x dapat sapu daun- daun gugur dan BAKAR daun2 tu memang x lengkap..
So..nak bagi lengkap...Achik memang akan sapu daun dan kasi bakar sama diaaa...
Mak aku cakap dari dolu2 kerja mengemas memang achik lagi expert ..
Mak aku akan memilih untuk masak sebab mak aku cakap kalau mak aku kemas 10x pun...
xkan sama ngan achik kemas..
Hahahahaha...achik membela jin suruhan ker
Boleh mengemas sekejap jer dah kemas
Ok...makanan lunch dah ready...
Jom tengok apa yang ada dalam talam tu..
Haaa...dulang la..
Nenek panggil talam



Asam Rebus Ikan Puyu + Ubi Keladi Cina
Haaa...ni masakan nenek..
Ikan Puyu yang nenek pancing kat sungai @ tali air sebenarnya...

ASAM REBUS IKAN PUYU+ KELADI CINA
10 ekor ikan puyu
2 ketul keladi cina
2 asam keping
1 tangkai daun kesum
1 sudu teh garam
sedikit perasa

Bahan tumbuk:
5 cili kering- rendam air panas
1 sudu rempah kari ikan
sedikit belacan
3 bawang meeah
2 bawang putih

1. Rebus keladi cina 3/4 masak..Bunag airnya
2. Masukkan bahan tumbuk dalam periuk beesama 4 cawan air dan asam keping,garam serta perasa
3. Masak hingga mendidih beberapa minit
4  Masukkan ikan puyu,keladi rebus dan masak lagi beberpa minit hingga ikan masak dan keladi empuk
5. Seusilan rasa dan masukkan daun kesum.
6. Kacau rata dan angkat
( pesan nenek..keladi direbus dahulu sebab nenek nak masukman asam keping siap2 dalam rebusan.Kalau masak keladi mentah bersama  asam keping neneknkata nanti ubi keladi tu empuk tapi x gebu)


Ayam Goreng Rempah Kari
Making by my mom...
Ayam ni aku yang gi beli ngan Haikal masa otw nak balik kampung tadi
Kedai Ayam Posmen ..
Haaa...achuk kata sebab peniaga ayam tu dulu kerja posman
Ayam Goreng ni sedap sebab makan panas2
Bau daun kari fresh petik kat belakang dapur nenek

AYAM GORENG REMPAH KARI
1 ekor ayam- potong
2 sudu rempah kari( lagi sedap guna kari ikan daripada kari ayam)
2 sudu tepung beras
2 sudu teh garam
5 pelepah daun kari
5 cili kering gunting
Minyak


1. Bersihkan ayam
2. Gaul ayam bersama rempah kari dan garam serta tepung beras
3. Panaskan minyak yang banyak dan masukkan ayam beberpa ketul sertagoreng ayam hingga garing..Sevelum angkat lurutkan daun kari dan masukkan dalam gorengam hingga daun kari garing dan rangup
4. Buat hingga semua ayam habis
5. Tutup api dan masukkan cili kering yang dikerat2
6.Goreng sekejap sahaj kerana cili kering cepat hangus..
7. Taburkan diatas ayam goreng tadi




 Pekasam Ikan Puyu dan Ikan Haruan goreng


 Sambal Belacan Ikan Rebus
Air tangan nenek kalau buat sambal belacan ni memang terboikkkk
Aku suka giler ngan cabai buatan nenak ni ni
Haaa...sambal belacan tu nenek cuma panggi cabai..
Nenek x panggil sambal belacan..
Nenek kata Cabai Tumbuk Picit Ikan Tawar...
Cicah Ulam



Ulam Petai
Haaa...ulam petai aku kenot go
Kalau Sambal Petai ...yesss!
Sebab petai fresh bau dia kuat
Kalau sambal rasa dia lagi sedap
Nenak kata cuma ada ulam petai
Sebab ulam2 lain seperti
Kaduk...Ulam Raja....Tapak Itik...Buah Putat..Mengkudu
& segalam macam ulam sekeliling umah nenek
Nenek x kasi petik
Nenek kata sebab nenek baru meracun rumput sekelililng rumah beberapa hari lepas..
Takut nanti semua pokok lain juga terken racun..
Bahaya...
So..
Ulam petai xper sebab yang ni beli
Pokok petai nenek xde buah sekarang...
Mak aku pulak kalau balik kampung WAJIB buat AIR SIRAP PANDAN
Mak aku akan masak sendiri sirap letak pandan yang nenek tanam kat belakang dapur
Alhamdulillah...
Rezeki melimpah...
Kenyang sudah...
Petang....




7 comments:

  1. wah!!..bestnya ada kampung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...nanti datanglah kampung nenek kitet..Tapi kiter cuma balik time raya & cuti sekolah jer la

      Delete
  2. Replies
    1. Ops ...x perasan ter upload pic pinggan tu..Achik tengah ngemas rumah nenek

      Delete
  3. Ikan puyu ...sis tak pernah msk rebuss asam lg...selalu buat sambal jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh....nanti bileh rasa kalau datang Kedah..Hari tu pun 2x nenek masak Asam Rebus Puyu..Tapi kiter suker kuah jer..Ikan tu susah nak makan

      Delete
    2. ahaaa ... banyak tulang halus halus

      Delete